Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un remediu pentru tinitus obține „rezultate încurajatoare”

Un remediu pentru tinitus obține „rezultate încurajatoare”

Cercetătorii au creat un remediu pentru tinitus (țiuitul urechilor) bazat pe o aplicație pentru telefonul mobil.

După 20 de ani de căutare a unui remediu pentru tinitus, o echipă de cercetare de la universitatea din Auckland, Noua Zeelandă,  anunță „rezultate încurajatoare” după un studiu clinic în care a testat o  terapie care folosește telefonul mobil.

Studiul a randomizat 61 de pacienți pentru un tratament de „politerapeutică digitală”, o aplicație populară de mobil care produce zgomot alb.

În medie, persoanele din grupul de politerapeutică digitală (31) a prezentat îmbunătățiri semnificative clinic la 12 săptămâni, în timp ce al doilea grup (30 de persoane) nu a avut îmbunătățiri.

Rezultatele au fost publicate vineri, în Frontiers in Neurologie.

„Rezultatul este mai semnificativ decât lucrările noastre anterioare și cel mai probabil va avea un impact direct asupra tratamentului viitor pentru tinitus”, a declarat lector univ. Grant Searchfield, doctor în audiologie.

Cheia noului tratament constă într-o evaluare inițială efectuată de un audiolog care dezvoltă planul de tratament personalizat, combinând o serie de instrumente digitale, bazate pe experiența de tinitus a individului.

„Studiile anterioare au descoperit că zgomotul alb, consilierea și jocurile bazate pe obiective, precum și alte terapii bazate pe tehnologie sunt eficiente pentru unii oameni, în anumite cazuri”, spune dr. Searchfield.

„Acest lucru este mai rapid și mai eficient, și durează 12 săptămâni, nu 12 luni, pentru ca mai multe persoane să obțină din nou un anumit control pe viața lor”,

În prezent, nu există nicio pastila care să poată vindeca afecțiunea tinitus.

„În esență, această terapie rearanjează circuitele creierului într-un mod care minimalizează sunetul tinitus la un zgomot de fond, fără nicio relevanță pentru ascultător”, a explicat dr. Searchfield.

„65% dintre participanții la studiu au raportat o îmbunătățire. Pentru unii, asta a însemnat o schimbare totală după ce tinitusul le acaparase viața și atenția”, spune dr. Phil Sanders, cercetător în audiologie

Alții nu au observat o îmbunătățire și feedback-ul lor va ajuta la personalizarea ulterioară a tratamentului, a mai precizat medicul.

Tinitusul este un „zgomot fantomă” și cauzele sale sunt complexe. Până acum a sfidat cu succes tratamentele.

În timp ce majoritatea oamenilor experimentează tinitus, sau zgomote în urechi, doar cu anumite ocazii, în jur de 5% au o experiență deranjantă, care poate include probleme cu somnul, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice și depresie.

Următorul pas va fi rafinarea prototipului și trecerea la studii locale și internaționale mai mari în vederea obținerii aprobării din partea Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Cercetătorii speră că aplicația va fi disponibilă clinic în aproximativ șase luni.

Articolul Un remediu pentru tinitus obține „rezultate încurajatoare” apare prima dată în 360medical.ro.