Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un studiu controversat despre consumul de pește și riscul de melanom

Un studiu controversat despre consumul de pește și riscul de melanom

Se pare că în ultima vreme cercetătorii acordă o atenție tot mai mare dietei și rolului pe care îl joacă aceasta în ceea ce privește cancerul, astfel că apar studii referitoare la regimurile bazate pe vegetale care pot ajuta la prevenirea cancerului de sân, dar și studii despre riscul crescut de cancer la ficat pe care îl conferă consumul de băuturi dulci. Cel mai nou studiu american aduce în atenție faptul că peștele poate crește riscul de melanom. Fiindcă descoperirea este greu de explicat, rămâne destul de disputată, lăsând loc la multe interpretări.

Pentru cei care consumau mult pește vestea nu este una bună, dacă ne luăm după concluziile cercetătorilor, care au urmărit peste 490.000 de americani mai în vârstă și au descoperit că cei 20% dintre participanți cu cel mai mare aport de pește aveau un risc cu aproximativ un sfert mai mare de a dezvolta melanom peste 15 ani, față de cei 20% cu cel mai mic consum de pește.

Cu toate acestea, experții au subliniat că descoperirile arată doar o corelație și nu pot da vina pe consumul de pește.

,,Peștele este o sursă de proteine ​​sănătoase, adesea bogată în acizi grași omega-3. Datorită beneficiilor sale asupra sănătății, experții recomandă în general oamenilor să se consume două porții de 100 de grame de pește pe săptămână. Peștele poate fi o „alternativă excelentă”, pentru persoanele care doresc să limiteze carnea roșie și procesată – care sunt legate de riscuri mai mari de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon și rectal”, a precizat Amy Bragagnini, de la Mercy Health Lacks Cancer Center, din Grand Rapids, Michigan, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Nutriție și Dietetică.

Așadar, de ce ar fi peștele legat de melanom, o boală cel mai strâns legată de factorii de risc precum arsurile solare și istoricul familial? Nu este clar nici pentru cercetătorul principal Eunyoung Cho. Dar o ipoteză este că de fapt nu peștele ar fi principalul vinovat, ci contaminanții – cum ar fi mercurul și PCB-urile – care pot exista la niveluri relativ ridicate la unii pești.

,,Cercetările anterioare au asociat expunerea la mercur cu un risc mai mare de melanom și alte tipuri de cancer de piele”, a remarcat Eunyoung  Cho, profesor la Școala Medicală Warren Alpert de la Brown University, din Providence, R.I.

Cu toate acestea, e doar o teorie și acesta este primul studiu care arată această asociere. „Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a reproduce aceste descoperiri înainte de a putea face recomandări alimentare”, e de părere Cho, potrivit Medicine.net.com.

Descoperirile, publicate pe 9 iunie în revista Cancer Causes and Control, se bazează rezultatele unui studiu a 491.000 de americani cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani care au fost urmăriți timp de 15 ani. La început, ei au completat chestionare despre dietă, exerciții fizice și obiceiuri de fumat și de băut.

Pe parcursul perioadei de studiu, puțin peste 5.000 de participanți au fost diagnosticați cu melanom malign, în timp ce aproape 3.300 au dezvoltat melanom in situ – unde celulele melanomului „precanceroase” se află pe stratul superior al pielii, dar nu au pătruns în straturile mai profunde.

Echipa lui Cho a descoperit că persoanele cele mai mari consumatoare de pește aveau un risc cu 22% mai mare de melanom malign și un risc cu 28% mai mare de melanom in situ, comparativ cu participanții care au mâncat cel mai puțin pește.

Aceste riscuri mai mari au avut loc atunci când cercetătorii au luat în considerare alte obiceiuri de stil de viață, rasă, nivelul de educație și locul în care locuiau oamenii.

,,Cu toate acestea, studiului i-au lipsit detalii despre obiceiurile personale ale oamenilor la soare”, a spus dr. William Dahut, director științific al Societății Americane de Cancer. Nu este clar, a remarcat el, dacă consumatorii de pește au mai multe șanse să aibă o „casă pe plajă” sau să petreacă în aer liber.

Dahut nu le-ar spune oamenilor să nu mănânce pește din cauza riscului de melanom, fiindcă o constatat cu uimire că persoanele care au raportat că au consumat mai mult pește neprăjit sau conservă de ton au avut un risc crescut de melanom malign, dar cei care au mâncat mult pește prăjit au avut de fapt un risc scăzut.

De altfel, atât Cho, cât și Bragagnini au fost de acord că descoperirea este greu de explicat. Este posibil, a speculat Cho, ca tipul de pește să conteze; ea a spus că studiile viitoare ar putea analiza dacă anumite soiuri de pește sunt legate de un risc mai mare de melanom.

Deocamdată, Bragagnini a recomandat ca oamenii să se concentreze asupra dietei generale, inclusiv să consume o mulțime de alimente vegetale, cum ar fi legume, fructe, fasole, nuci și cereale bogate în fibre. În ceea ce privește peștele, ea sfătuiește ca acesta să fie gătit la abur sau copt.

Referitor la melanomul malign tacticile de prevenire primară rămân aceleași: limitarea expunerii la razele ultraviolete – de la soare sau de la saloanele de bronzat – și verificarea pielii pentru noi modificări ale alunițelor existente.

Articolul Un studiu controversat despre consumul de pește și riscul de melanom apare prima dată în 360medical.ro.