Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un test neinvaziv și foarte precis pentru diagnosticarea unor boli hepatice majore, dezvoltat de cercetători

Un test neinvaziv și foarte precis pentru diagnosticarea unor boli hepatice majore, dezvoltat de cercetători

Cercetători de la colegiul King, din Londra, au creat un test de biopsie lichidă care folosește două proteine circulante, pentru a diagnostica bolile hepatice majore.

Testul s-a dovedit a fi foarte precis, sensibil și specific atât pentru steatohepatita nonalcoolică (NASH), cât și pentru fibroza hepatică.

Pentru prima dată, un test neinvaziv va permite determinarea stadiului ambelor boli fără a se recurge la o biopsie hepatică invazivă.

Steatohepatita nonalcoolică (NASH) este cea mai severă formă de boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD), fiind diagnosticată la aproximativ 60% dintre pacienții cu NAFLD.

NASH prezintă riscul de a progresa la boli hepatice avansate, cum ar fi fibroza hepatică, ciroza, și cancerul de ficat.

NAFLD afectează aproape 52 de milioane de oameni în Europa și 64 de milioane din SUA, costând  cele două sisteme de sănătate (europene și americane), în jur 138 de miliarde de dolari anual.

În prezent, steatohepatita nonalcoolică poate fi diagnosticată numai prin biopsie hepatică invazivă, care reprezintă standardul de diagnostic, o metodă scumpă și care poate da comorbidități și complicații.

De asemenea, în prezent nu există teste fiabile de sânge (biopsie lichidă) pentru aceste boli, din cauza sensibilității și specificității scăzute.

Mai nou, cercetătorii au identificat doi biomarkeri proteici, PLIN2 și RAB14, care au fost utilizați împreună cu un algoritm inteligent pentru a identifica persoanele cu NASH sau fibroză hepatică.

Capacitatea acestor proteine de a detecta NASH a fost testată în cohorte de indivizi cu boala confirmată prin biopsie sau cu fibroză hepatică.

Algoritmii care au folosit inteligența artificial (IA) au dat rezultate impresionante, cu o sensibilitate de 88-95%, o specificitate de 90-100% și o precizie generală de 92-93% pentru NASH.

Pentru fibroză, rezultatele au fost și mai bune, cu o sensibilitate de 99-100%, specificitate de 90-96% și precizie de 98-99%.

Pe lângă faptul că au o precizie mult mai bună față de toți ceilalți biomarkeri disponibili în prezent, de acum clinicienii vor putea prognoza etapele bolii fără o biopsie hepatică invazivă.

„Acest test de sânge va permite identificarea predispoziției reale a bolii NASH la populațiile mari și mici, inclusiv copii și adolescenți, evitând biopsia hepatică invazivă. Foarte important, va permite, de asemenea, monitorizarea eficacității tratamentelor NASH în timp, reducând eșecurile de screening și ajutând la producerea unor medicamente mai bune”, a declarat prof. Geltrude Mingrone, de la King’s College, din Londra, și Universitatea Catolică din Roma, Italia.

Rezultatele arată că biopsia lichidă pe baza proteinelor circulante PLIN2/RAB14 poate oferi teste rapide și rentabile pentru a combate epidemia în creștere de NASH și fibroza hepatică.

Testul va fi un instrument valoros pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor hepatice, și va permite pacienților să primească din timp tratament, spun specialiștii.

Autorii cred că testul va îmbunătăți capacitatea cercetătorilor de a studia NASH și fibroza hepatică în populația generală, inclusiv progresia bolii, și de a înregistra efectele tratamentului, de la stilul de viață la intervențiile chirurgicale și farmacologice.

Niciun medicament pentru steatohepatita nonalcoolică nu a fost aprobat de FDA sau EMA din cauza lipsei unui test precis, fiabil și neinvaziv.

Între 65-73% dintre pacienții care se înscriu în prezent în studiile clinice pentru devoltarea unor terapii pentru NASH se dovedesc a fi neeligibili din cauza eșecului testelor de screening.

Noul test este de așteptat să reducă semnificativ eșecurile de screening în studiile clinice și să îmbunătățească șansele ca noi medicamente, care ar putea salva vieți, să ajungă curând pe piață.

Mai multe informații despre boli hepatice și hepatite puteți afla urmărind dezbaterea online Hepatitis 360, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, Politici și Terapii, care va avea loc joi, 21 iulie 2022, începând cu ora 18:00.

Articolul Un test neinvaziv și foarte precis pentru diagnosticarea unor boli hepatice majore, dezvoltat de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.