Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un vaccin adaptat de la Moderna, care vizează varianta Omicron și tulpina originală, aprobat în Marea Britanie

Un vaccin adaptat de la Moderna, care vizează varianta Omicron și tulpina originală, aprobat în Marea Britanie

Un vaccin adaptat împotriva Covid-19 de la Moderna, care ţinteşte varianta Omicron şi tulpina originală a coronavirusului, şi care ar putea fi administrată doar o dată pe an, a fost aprobat pentru utilizare ca rapel la adulți în Marea Britanie, a anunțat laboratorul american, precizând că este vorba despre o premieră la nivel mondial.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a dat luni o aprobare condiționată unui vaccin așa numit, bivalent, realizat de compania americană de medicamente Moderna, pentru a fi utilizat ca rapel pentru adulți.

Tuturor adulților din Regatul Unit li se va oferi un rapel Covid-19 începând cu luna septembrie, au declarat oficialii din Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) din Marea Britanie, la câteva ore după ce țara a devenit prima din lume care a aprobat vaccinul Moderna adaptat la varianta Omicron.

Preferința este de a implementa în campania de toamnă vaccinul bivalent care vizează atât virusul original, cât și varianta Omicron, dar acest lucru va depinde de aprobarea autorității de reglementare a sănătății din Marea Britanie (MHRA) a acestor vaccinuri și de situația aprovizionării cu vaccinuri.

Aproximativ 26 de milioane de persoane din Marea Britanie sunt estimate a fi eligibile pentru un rapel Covid-19 în toamnă, după ce au avut deja cel puțin două doze de vaccin anti-Covid, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA).

Decizia MHRA de a aproba vaccinului Moderna adaptat s-a bazat pe datele studiilor clinice care au arătat că rapelul a produs „un răspuns imun puternic” atât împotriva subvariantei BA.1 a Omicron, cât și împotriva virusului inițial din 2020, se arată într-un comunicat preluat de Reuters, deși nu este clar dacă acest lucru se traduce într-o protecție mai puternică împotriva bolilor grave.

„A fost aprobat pentru doze de rapel pentru adulţi de către MHRA, care a concluzionat că îndeplineşte standardele de siguranţă, calitate şi eficacitate ale autorităţilor de reglementare din Regatul Unit”, a precizează comunicatul agenţiei.
Efectele secundare observate sunt „de obicei uşoare” şi similare cu cele observate la variantele anterioare ale serului, mai precizează comunicatul.

Moderna a declarat în luna iunie că datele studiului au arătat că, atunci când a fost administrat ca a patra doză, vaccinul adaptat variantei a crescut de opt ori numărul anticorpilor neutralizanți ai virusului împotriva Omicron.

Directorul medical al Moderna, dr. Paul Burton, a declarat anterior că noul vaccin poate creşte anticorpii unei persoane la niveluri atât de ridicate încât administrarea sa poate fi necesară doar anual.

MHRA a citat, de asemenea, o analiză experimentală care a constatat că vaccinul generează un „răspuns imun bun” împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5 ale Omicron, dominante în prezent.

Potrivit companiei Moderna, datele studiului au arătat că rapelul său adaptat noii variante a generat niveluri de anticorpi neutralizanți ai virusului împotriva subvariantelor de 1,69 ori mai mari decât rapelul inițial.

Cu toate acestea, corelația dintre nivelurile de anticorpi neutralizanți și eficacitatea vaccinului împotriva bolii, în special a bolii severe, rămâne neclară.

Nu au fost identificate probleme serioase de siguranță cu noua formulare Moderna, a mai precizat luni MHRA.

Guvernul britanic a declarat luna trecută că un program de rapel va începe la „începutul toamnei” și că vor fi oferite vaccinuri celor peste 50 de ani, persoanelor din grupurile de risc clinic, lucrătorilor din prima linie și personalului de îngrijire la domiciliu înainte de iarnă, când virusurile respiratorii sunt de obicei la apogeu.

„Acolo unde este posibil, ar fi de preferat ca un singur tip de vaccin de rapel să fie oferit pe toată durata programului de toamnă pentru simplitatea implementării”, a declarat JCVI în comunicatul transmis luni.

În același timp, JCVI a mai informat că vaccinul original Moderna, vaccinul original Pfizer-BioNTech și vaccinul Novavax, pentru anumiți pacienți, pot fi utilizate în campania de rapel de toamnă.

„Este important ca tuturor celor eligibili să li se administreze un rapel în această toamnă, indiferent de vaccinul oferit”, a declarat Wei Shen Lim, președintele imunizării Covid-19 din JCVI, într-un comunicat.

În timp ce vaccinurile existente împotriva Covid-19 continuă să ofere o bună protecție împotriva spitalizării și a deceselor, eficacitatea vaccinului a fost afectată pe măsură ce virusul a evoluat.

„Prima generație de vaccinuri împotriva Covid-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți”, a declarat directorul executiv al MHRA, June Raine, într-un comunicat. „Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un instrument îmbunătățit în arsenalul nostru pentru a ne proteja împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a mai precizat Raine.

La rândul său, directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, a subliniat „rolul important” pe care îl poate juca această „nouă generaţie” de vaccin în protecţia împotriva Covid-19.
El a subliniat că Marea Britanie este astfel prima ţară care a aprobat un vaccin bivalent care vizează şi varianta Omicron, devenită cea mai răspândită în Europa.

Un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru sănătate și securitate (UKHSA), care, printre alte responsabilități supraveghează și achizițiile de vaccinuri, a refuzat să ofere detalii cu privire la rezervele de vaccin bivalent existente în UK.

Aprobări suplimentare

Oficialii Agenției Europene a Medicamentului (EMA) se așteaptă ca vaccinurile adaptate la variantele Covid să fie aprobate în Uniunea Europeană până în septembrie și au semnalat că autoritatea de reglementare este deschisă să utilizeze vaccinuri care vizează vechea variantă BA.1 în această toamnă, având în vedere că cele care vizează în mod specific subvariantele mai noi sunt în continuare în urmă, în dezvoltarea clinică.

În schimb, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a spus că va căuta includerea subvariantelor mai noi, BA.4 și BA.5 ale Omicron în orice vaccinuri noi utilizate pe plan intern.

Luni, șeful Serum Institute din India, care produce vaccinul anti-Covid-19 al AstraZeneca sub numele de marcă Covishield, a declarat că se așteaptă la un vaccin în țară, care să țintească varianta Omicron, în șase luni, conform NDTV.

Moderna, care a semnat un acord de 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) cu guvernul britanic, pentru a construi în Marea Britanie prima fabrică de vaccinuri ARN mesager (ARNm) la începutul acestui an, a declarat luni că se așteaptă la noi aprobări pentru noul vaccin adaptat în Australia, Canada și UE în următoarele săptămâni.

Companiile Pfizer și BioNTech au testat, de asemenea, versiuni ale vaccinului lor ARNm modificat pentru a combate variantele Omicron.

Între timp, Sanofi și partenerul său GSK lucrează la un vaccin pe bază de proteine care vizează subvarianta Beta, care a fost dominantă anul trecut.

Articolul Un vaccin adaptat de la Moderna, care vizează varianta Omicron și tulpina originală, aprobat în Marea Britanie apare prima dată în 360medical.ro.