Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un vaccin anti-cancer „eficient”, creat de cercetătorii italieni

Un vaccin anti-cancer „eficient”, creat de cercetătorii italieni

Un grup de cercetare italian a descoperit un vaccin împotriva cancerului capabil să declanșeze un răspuns imun în tumori.

Vaccinul folosește un virus pe post de „cal troian” care instruiește sistemul imunitar să recunoască celulele canceroase. Vaccinul poate stimula și eficacitatea medicamentelor de terapie imună, au anunțat cercetătorii.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători din domeniul mecanismelor imuno-reglatoare de la Armenise-Harvard din cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM), în colaborare cu compania elvețiano-italiană de biotehnologie Nouscom, a anunțat agenția italiană, ANSA.

Vaccinul s-a dovedit eficient în asociere cu o imuno-terapie, pe 12 pacienți cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.

„Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod hotărât și că datele obținute în primele studii clinice sunt foarte promițătoare”, a declarat șefa laboratorului Armenise-Harvard, Luigia Pace.

„Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor tipuri de cancer”, a mai spus omul de știință.

Descoperirea a fost publicată în revista Science Translational Medicine. Echipa de cercetare are sediul la Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, la Candiolo, în apropiere de Torino.

Tot anul acesta un vaccin universal împotriva cancerului a fost testat cu succes pe animale.

Articolul Un vaccin anti-cancer „eficient”, creat de cercetătorii italieni apare prima dată în 360medical.ro.