Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un vaccin împotriva cancerului de sân generează în siguranță imunitate antitumorală, într-un studiu de fază I

Un vaccin împotriva cancerului de sân generează în siguranță imunitate antitumorală, într-un studiu de fază I

Cercetătorii sunt foarte aproape de  un vaccin care poate trata eficient cancerul de sân.

Un vaccin experimental împotriva cancerului de sân a generat în siguranță un răspuns imunitar puternic la o proteină cheie a tumorii, într-un studiu clinic de fază I, raportează cercetătorii de la facultatea de medicină din Seattle (UW), într-o cercetare publicată joi, de revista JAMA Oncology.

Descoperirile sugerează că vaccinul ar putea fi capabil să trateze diferite tipuri de cancer de sân.

„Întrucât acesta nu a fost un studiu clinic randomizat, rezultatele ar trebui considerate preliminare, dar rezultatele sunt suficient de promițătoare încât vaccinul să fie evaluat acum într-un studiu clinic randomizat mai mare”, a declarat autorul principal, dr. Mary „Nora” L. Disis, profesor de medicină la departamentul de oncologie medicală al UW și director al Institutului de vaccin împotriva cancerului.

Studiul de fază I a fost conceput pentru a evalua siguranța unui vaccin care vizează o proteină numită receptorul pentru factorul de creștere epidermal uman 2 (HER2) și pentru a vedea dacă generează un răspuns imun la această proteină.

HER2 se găsește pe suprafața multor celule, dar în până la 30% dintre cancerele de sân, HER2 este supraprodus de o sută de ori mai mult față de cantitatea observată în celulele normale.

Aceste tipuri de cancer „HER2-pozitive” tind să fie mai agresive și mai predispuse de a recidiva după tratament.

Totuși, supraproducția de HER2 declanșează și o reacție imună care poate fi benefică.

Mai exact, pacientele cu cancer de sân HER2-pozitiv care declanșează un tip de răspuns imunitar numit imunitate citotoxică – sau de distrugere a celulelor – sunt mai puțin probabil să recidiveze după tratament și pot avea o supraviețuire generală mai lungă decât cei care nu creează un astfel de răspuns imun.

Pentru a stimula acest tip de răspuns, echipa UW au creat un vaccin ADN. Spre deosebire de vaccinurile pe bază de proteine, care conțin, de obicei, o proteină sau o parte dintr-o proteină pe care să o țintească sistemul imunitar, vaccinurile ADN conțin instrucțiunile ADN pentru proteina țintă.

Odată injectat, acest ADN este preluat de celule la locul injectării, care apoi încep să producă proteina codificată în instrucțiunile ADN-ului vaccinului. Celulele vor prezenta apoi proteina sistemului imunitar, un proces mai probabil să genereze un răspuns imun puternic, citotoxic.

Vaccinul utilizat în acest studiu conține instrucțiunile ADN pentru o parte a proteinei HER2, care este de obicei localizată în interiorul celulei. Se știe că această porțiune intracelulară provoacă răspunsuri imune citotoxice mai puternice.

Șaizeci și șase de femei care au avut cancer metastatic au fost participat la studiu. Toate femeile au terminat un curs standard de terapie și au obținut fie remisie completă, fie au rămas doar cu tumori osoase, care tind să crească lent.

Participantele la studiu au fost împărțite în trei grupuri, fiecare dintre femei primind trei injecții. Un grup a primit trei injecții cu doză mică (10 mcg) de vaccin, un grup a primit trei injecții cu o doză intermediară de 100 mcg și un grup, trei injecții cu o doză mare, 500 mcg.

Ele au primit, de asemenea, un medicament stimulator imun, factor de stimulare a coloniilor granulocite-macrofage (GM-CSF), care promovează imunitatea citotoxică.

Participantele au fost apoi urmărite timp de trei până la 13 ani (media perioadei de urmărire a fost de aproape 10 ani).

Perioada lungă de urmărire a fost importantă deoarece HER2 se găsește pe multe alte tipuri de celule. Cercetătorii au vrut să se asigure că vaccinarea nu a declanșat, în timp, un răspuns autoimun împotriva altor țesuturi sănătoase care poartă HER2.

„Rezultatele au arătat că vaccinul este foarte sigur”, a spus dr. Disis. „De fapt, cele mai frecvente efecte secundare pe care le-am văzut la aproximativ jumătate dintre paciente au fost foarte asemănătoare cu ceea ce vedeți la vaccinurile nti-Covid: roșeață și umflarea locul injectării și poate ceva febră, frisoane și simptome asemănătoare gripei”.

De asemenea, vaccinul a stimulat cu succes răspunsul imun citotoxic dorit, fără a declanșa efecte secundare severe, cel mai puternic răspuns imunitar apărând la pacientele cărora li s-a administrat doza medie.

Deși studiul nu a fost conceput pentru a vedea dacă vaccinul ar putea încetini sau preveni progresia cancerului, cercetătorii au remarcat că participantele s-au descurcat mult mai bine decât ar fi fost de așteptat de la paciente cu stadii similare de cancer de sân, dintre care aproximativ jumătate ar fi de așteptat să moară în decurs de 5 ani de la tratament.

„Acum le-am urmărit pe aceste femei timp de zece ani și 80% dintre ele sunt încă în viață”, a menționat dr. Disis.

„Dacă rezultatele noului studiu de fază II randomizat-controlat al vaccinului sunt pozitive, va fi un semnal puternic pentru noi să trecem rapid la un studiu definitiv de fază III”, a spus dr. Disis.

„Am mari speranțe că suntem aproape de a avea un vaccin care poate trata eficient pacientele cu cancer de sân”, a concluzionat medicul.

Articolul Un vaccin împotriva cancerului de sân generează în siguranță imunitate antitumorală, într-un studiu de fază I apare prima dată în 360medical.ro.