Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un vaccin universal împotriva virusurilor gripale de tip B induce o protecție extinsă și susținută, conform unui nou studiu

Un vaccin universal împotriva virusurilor gripale de tip B induce o protecție extinsă și susținută, conform unui nou studiu

Un nou vaccin antigripal universal protejează împotriva virusurilor gripale de tip B și oferă o protecție imună extinsă și îmbunătățită împotriva diferitelor tulpini, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Institutul de Științe Biomedicale de la Universitatea de Stat din Georgia, Statele Unite.

Vaccinul cu nanoparticule proteice dublu stratificate, construit cu o porțiune stabilizată a virusului gripal (tulpina de hemaglutinină – HA), a indus un răspuns imun reactiv pe scară largă  și a conferit o protecție imună robustă și susținută împotriva tulpinilor virusului gripal B din ambele linii: B / Yamagata / 16/88 și B / Victoria / 2/87.

Concluziile studiului vor fi publicate în numărul din august al jurnalul Biomaterials.

Gripa B are două linii distincte genetic și declanșează răspunsuri imune diferite. Vaccinurile antigripale sezoniere sunt dezvoltate cu una sau ambele linii de virusuri gripale B, dar sunt limitate de capacitatea tulpinilor circulante de a scăpa de apărarea creată de sistemul imunitar și prin vaccinare.

Aceste vaccinuri sunt adesea ineficiente, deoarece porțiunea variabilă a virusului gripal (capul viral HA) evoluează. Ca urmare, vaccinurile împotriva gripei sezoniere trebuie reformulate și actualizate frecvent.

Pentru a depăși aceste limitări, oamenii de știință caută să realizeze un vaccin gripal universal care să conțină părți conservate ale virusului și care să ofere o protecție largă și eficientă împotriva diferitelor tulpini de virus.

„În acest studiu, am generat antigeni de tulpină virală HA stabilizați cu structuri din gripa B și nanoparticule proteice dublu stratificate, candidați universali la vaccinul gripal B. Am descoperit că nanoparticulele proteice stratificate încorporate cu antigeni cu structură stabilizată prezintă potențial pentru un vaccin gripal universal, oferind o protecție imună extinsă și îmbunătățită”, a declarat Baozhong Wang, autorul principal al studiului și profesor universitar emerit la Institutul de Științe Biomedicale din cadrul Universității de Stat din Georgia.

Noul vaccin cu nanoparticule a fost testat pe culturi celulare și la șoareci. Studiile pe culturi celulare au arătat că nanoparticulele proteice au activat în mod eficient celulele dendritice, care sunt critice pentru inducerea răspunsului imun protector împotriva agenților patogeni. La animale, vaccinul s-a dovedit a fi sigur, biocompatibil, biodegradabil și foarte imunogen.

„Următorul nostru obiectiv este acela de a combina nanoparticule gripale A dintr-un studiu anterior cu nanoparticulele gripale B, pe care le-am fabricat și testat în acest studiu, pentru a crea un vaccin universal multivalent împotriva tulpinilor de gripă A și B”, a mai precizat cercetătorul.

Epidemiile de gripă reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică.  Gripa de tip B a provocat în anii trecuți mai multe focare grave de gripă, iar aproape un sfert din cazurile clinice sunt cauzate de virusurile gripale B în fiecare an

Uneori, virusurile gripale B reprezintă tulpinile circulante dominante în timpul sezonului gripal, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite în 2019-2020, când gripa B a provocat mai mult de 50% dintre infectări.

Articolul Un vaccin universal împotriva virusurilor gripale de tip B induce o protecție extinsă și susținută, conform unui nou studiu apare prima dată în 360medical.ro.