Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Un virus potențial fatal ce infectează sugarii s-a extins în mai multe state din SUA

Un virus potențial fatal ce infectează sugarii s-a extins în mai multe state din SUA

Parechovirusul (PEV) circulă acum în mai multe state, provocând febră, convulsii și simptome asemănătoare sepsisului, inclusiv confuzie și durere extremă, precizează un aviz de sănătate emis de reprezentanții Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Virusul a apărut în mai multe state începând din luna mai și cel puțin un nou-născut a murit până acum din cauza infecției.

Parechovirusurile umane sunt frecvente la copii și cei mai mulți se infectează înainte de a merge la grădiniță, a comunicat CDC. La vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, simptomele includ infecții ale tractului respirator superior, febră și erupții cutanate.

Sugarii mai mici de 3 luni pot suferi infecții mai grave și potențial fatale. Ei pot contracta o „boală asemănătoare sepsisului, convulsii și meningită sau meningoencefalită, care se manifestă în special la sugarii mai mici de 1 lună”, a avertizat CDC.

Un bebeluș din Connecticut a murit luna trecută, după ce a contractat virusul la numai 8 zile de la naștere.

Primele simptome au fost o erupție pe obraji și pe piept, apoi nou-născutul a devenit mai puțin activ, a încetat să plângă și a suferit convulsii.

Bebelușul a trăit doar 34 de zile, potrivit mamei sale. Înainte de a muri, virusul i-a atacat și distrus cea mai mare parte a materiei albe din creier.

Ca și alți germeni obișnuiți, parechovirusul se poate răspândi din fecale și se transmite cel mai probabil de pe mîinile nespălate corespunzător și prin picăturile împrăștiate în aer prin tuse sau strănut. Virusul poate fi transmis și de persoane asimptomatice.

Microbul se poate reproduce timp de 1 până la 3 săptămâni în tractul respirator superior și până la 6 luni în tractul gastro-intestinal, a mai precizat CDC, care îndeamnă medicii să testeze pentru parechovirus dacă recunosc aceste simptome la sugari și nu există alte motive care să le cauzeze discomfort.

Parechovirusurile cauzează adesea erupții pe mâini și picioare, a precizat dr. Kristina Angel Bryant, pediatru specialist în boli infecțioase la spitalul universitar din Louisville.

„Nu intrați în panică. Acesta nu este un virus nou. Unul dintre cele mai frecvente simptome este febra, iar la unii copii, acesta este singurul simptom. Sugarii mai mari și copiii mici pot avea doar simptome de răceală, iar unii copii nu au simptome deloc”, a menționat medicul.

Măsurile obișnuite pe care părinții le pot lua pentru a-și proteja copiii de infecția virală includ spălarea atentă a mâinilor și evitarea contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de infectare.

PeV face parte din familia de virusuri picornaviridae și este înrudit cu enterovirusurile.

În prezent nu există un tratament specific pentru parechovirus și, în lipsa unui sistem standard de testare, experții din Statele Unite nu sunt siguri dacă numărul cazurilor este mai mare în 2022 decât în anii precedenți.

Articolul Un virus potențial fatal ce infectează sugarii s-a extins în mai multe state din SUA apare prima dată în 360medical.ro.