Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Variantele SARS-CoV-2 au dezvoltat rezistență la interferonii umani, indică noi cercetări

Variantele SARS-CoV-2 au dezvoltat rezistență la interferonii umani, indică noi cercetări

Un efort de colaborare din partea mai multor oameni de știință a investigat modul în care interferonii umani (proteine antivirale) interacționează cu SARS-CoV-2, cauza bolii Covid-19. Cercetătorii au descoperit că variantele virusului au dezvoltat rezistență la răspunsul înnăscut imun.

În organismul uman, brațul adaptiv al sistemului imunitar răspunde la infecții prin generarea de anticorpi și celule T, în timp ce brațul înnăscut formează inițial o primă linie de apărare, prin recunoașterea modelelor moleculare conservate în agenții patogeni.

„SARS-CoV-2 a sărit recent bariera speciilor trecând la om și continuă să se adapteze la noua sa gazdă. În mod special, cercetătorii au acordat, pe bunădreptate, o atenție deosebită concetrându-se asupra capacității virusului de a eluda, în mod constant,  anticorpii neutralizanți. Acum, virusul pare să se adapteze pentru a se sustrage și răspunsurilor înnăscute”, a declarat dr. Eric Poeschla, profesor la facultea de medicină a universității din Colorado, unul dintre cercetătorii care au condus studiul.

Interferonii sunt molecule cheie ale sistemul imunitar înnăscut, care declanșează o cascadă de răspunsuri antivirale în celule, la câteva minute de la apariția unei infecții în organism. În acest mod, calea interferonului poate reduce semnificativ nivelurile de virus produse inițial de o persoană infectată.

„Sunt agenți terapeutici viabili din punct de vedere clinic, care au fost studiați de ani de zile pentru viruși precum HIV-1. Am analizat până la 17 interferoni umani diferiți și am constatat că unii dintre aceștia, cum ar fi IFNalpha8, au inhibat mai puternic SARS-CoV-2. Foarte important, variantele ulterioare ale virusului au dezvoltat o rezistență semnificativă la efectele antivirale ale interferonilor. De exemplu, ar fi nevoie de mult mai mult interferon pentru a inhiba varianta Omicron decât tulpinile izolate în primele zile ale pandemiei”, a precizat dr. Mario Santiago, conferențiar universitar în medicină, unul dintre autorii principali ai studiului.

Conform autorilor recentului studiu, datele sugerează că cercetările clinice care au studiat interferonii în boala Covid-19, în mare parte publicate pe clinicaltrials.gov, ar putea avea nevoie să fie reinterpretate pentru a ține cont de variantele virusului care circulau la momentul efectuării studiului.

Recentul studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences USA, se concentrează pe modul în care brațul înnăscut al sistemului imunitar se apără împotriva acestui coronavirus.

Oamenii de știință spun că cercetările viitoare axate pe studierea multitudinii de proteine SARS-CoV-2 care ar putea evolua pentru a conferi rezistență la interferon, ar putea contribui în această direcție.

Articolul Variantele SARS-CoV-2 au dezvoltat rezistență la interferonii umani, indică noi cercetări apare prima dată în 360medical.ro.