Sari la conținut
Clinica Stomatologica » [VIDEO] Conf. dr. Cristina Căpușă despre „Nefrologia în practica medicului de familie”- o nouă carte pentru medicii din România

[VIDEO] Conf. dr. Cristina Căpușă despre „Nefrologia în practica medicului de familie”- o nouă carte pentru medicii din România

O carte de căpătâi în nefrologia în practica medicului de familie, care se adresează însă nu doar medicilor de familie interesați de nefrologie, ci și medicilor interniști, rezidenților în nefrologie și altor specialiști care au de-a face cu pacienți cu patologii renale, a văzut recent lumina tiparului după 2 ani de muncă a celor 11 autori. ,,Am încercat pe de o parte să aducem la fiecare capitol câte o sinteză care să poată fi ușor de parcurs și într-un timp mai scurt. Fiecare capitol are un sumar, reprezentând ideile principale și cele mai importante informații din practica de zi cu zi”, a declarat conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila din București, coordonatorul cărții.

Medicul Cristina Căpușă nu doar că a coordonat întreaga lucrare, dar a și scris 6 capitole, prin urmare am invitat-o să discutăm în cadrul unui interviu video pentru 360medical.ro despre această carte ce are nu mai puțin de 650 de pagini, dar și despre patologiile renale cu care se confruntă românii.

Cartea „Nefrologia în practica medicului de familie” a fost publicată în aprilie 2022 la Editura Medicală și, deși nu a avut o lansare oficială, a fost bine primită de medici.

,,În literatura de limbă română nefrologia este mai puțin reprezentată. Lucrarea noastră e ca o nefrologie de buzunar pentru medicul de familie și pentru orice alt medic. Este rodul unei munci de echipă, am colaborat cu colegi de la mine din spital și din Institutul Clinic Fundeni de la Nefrologie”, a declarat conf. univ. dr. Cristina Căpușă.

Nefrologul a mai spus că în privința cărților pentru medicină de familie în general, sunt puține cărți în limba română adresate medicului de familie. Editura Medicală încearcă în ultimii ani să facă o colecție pentru medicul de familie.

 ,,Cred că nefrologia este al patrulea sau al cincilea volum din această colecție care la final va fi de mare ajutor”, a precizat conf. univ. dr. Cristina Căpușă.

Întrebată cum se face în momentul de față evaluarea pacientului nefrologic, atât în cabinetul medicului de familie cât și în cabinetul nefrologului, dr. Cristina Căpușă a subliniat că ,,din fericire, pentru a depista cele mai importante boli de rinichi nu e nevoie de analize complicate.”

Sunt două analize foarte ușor de făcut din sânge: creatinina și examenul de urină. ,,Ceea ce este mai complicat este faptul că nu toate aceste analize sunt decontate de Casa de asigurări și asta împiedică diagnosticul la aproape jumătate dintre pacienți”, a semnalat medicul nefrolog.

Creatinina este decontată, însă din examenul de urină, dozarea albuminei urinare nu este peste tot decontată și atunci asta împiedică diagnosticul la aproape jumătate dintre pacienți.

,,Medicul de familie, având în îngrijire pacienți pe care îi cunoaște, poate foarte ușor să identifice acele categorii care sunt predispuse la a dezvolta complicații ale rinichiului. În special pacienții cu diabet, pacienții hipertensivi, pacienții cu ateroscleroză și diverse manifestări cardiovasculare ale acesteia au risc de a dezvolta Boală Cronică de Rinichi. Și medicul de familie este în postura cea mai avantajată pentru a putea să depisteze precoce această patologie. Iar după ce o depistează, desigur, pentru confirmarea diagnosticului, este bine colaborarea cu nefrologul. La nefrologie analizele sunt mult mai complexe”, a punctat conf. univ. dr. Cristina Căpușă.

În România sunt 400 de nefrologi, iar Boala cronică de rinichi, una dintre patologiile renale, afectează 1 din 10 oameni ,,Mai mult de o treime dintre pacienții cu boală cronică de rinichi nu progresează către stadiile mai avansate și pot fi foarte bine îngrijiți de către medicul de familie”, e de părere conf. univ. dr. Cristina Căpușă.

Medicul a participat în luna martie 2022 la dezbaterea online Nephro360 organizată de 360medical.ro unde a explicat că ,,Boala cronică de rinichi (BCR) nu înseamnă insuficiență renală cronică. Insuficiența renală cronică este o complicație funcțională a bolii cronice de rinichi, care apare în evoluție și întotdeauna în stadiile tardive. Boala cronică de rinichi nu este o boală, ci este un termen care înglobează toate bolile rinichiului care evoluează lent și au potențialul de a distruge în timp funcționarea rinichiului”.

Articolul [VIDEO] Conf. dr. Cristina Căpușă despre „Nefrologia în practica medicului de familie”- o nouă carte pentru medicii din România apare prima dată în 360medical.ro.