Sari la conținut
Clinica Stomatologica » [VIDEO] Dr. Gindrovel Dumitra, SNMF: RENV ne-a determinat să ne întoarcem fața de la pacient către calculator

[VIDEO] Dr. Gindrovel Dumitra, SNMF: RENV ne-a determinat să ne întoarcem fața de la pacient către calculator

De când a fost lansat Noul Registru Electronic Național de Vaccinare, pe scurt (RENV), îngreunează munca medicilor de familie, în loc s-o eficientizeze. Softul a fost lansat la 1 iulie, dar nu funcționa așa cum trebuie, prin urmare medicii de familie s-au aflat în imposibilitatea de a introduce în sistem vaccinurile efectuate curent: Baza de date veche nu a fost preluată de noul sistem și după sesizări disperate ale medicilor de familie din întreaga țară, INSP a remediat o parte din problemele sesizate. Dar mai sunt multe de făcut. Ce așteptări au medicii de familie de la  actualul RENV explică dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele SNMF și medic de familie în Sadova, într-un interviu video acordat 360medical.ro.

,,RENV trebuie să ajungă la anumite performanțe. În primul rând, fișa trebuie să ajungă de la maternitate direct la medicul de familie al mamei. Medicul de familie al mamei trebuie informat prin mesagerie RENV, mesagerie care este o altă noutate a acestei aplicații, că acel copil s-a născut și în funcție de opțiunile mamei, să identificăm imediat fișa, astfel încât ea să fie preluată de către medicul de familie și apoi introdusă direct în softul de cabinet”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele SNMF și medic de familie în Sadova.

Potrivit medicului trebuie să existe o comunicare între softul de cabinet și RENV, astfel încât datele să fie sincronizate.

,,Modulul de stocuri, respectiv modulul de catagrafie și consumul lunar de vaccin reprezintă niște elemente extrem de delicate pentru noi pentru relația noastră, medicii de familie cu Direcția de Sănătate publică, pentru că necesitau întocmirea unor rapoarte pe hârtie și trimiterea acestora fizic, împreună cu factura către Direcția Sănătate Publică. Atunci când RENV va funcționa cât mai aproape de perfecțiune, nu va mai fi nevoie ca să facem drumuri la DSP”, a mărturisit dr. Gindrovel Dumitra.

DSP-ul își poate lista pe fiecare medic atât catagrafia, cât și consumul de vaccin și necesarul de vaccin în funcție de catagrafie. Însă pentru a trece la debirocratizare e nevoie de un soft funcțional

,,Softul funcțional necesită o bază de date cât se poate de reală, fidelă în ceea ce privește legătura cu realitatea”, a afirmat  vicepreședintele SNMF, în opinia căruia RENV are foarte multe-bag-uri, în ceea ce privește baza de date.

Medicina de familie nu este chemată să rezolve probleme birocratice ale sistemului de sănătate, ci problemele pacientului.

,,Aceste softuri, inclusiv SIUI, n-au făcut nimic altceva decât să reducă din timpul alocat pacientului. RENV ne-a determinat încă o dată să ne întoarcem fața către calculator. Sper să ajungem cât mai rapid ca timpul alocat soft-ului să fie minim, iar timpul să fie alocat în special relației cu pacientul”, a mai precizat dr. Dumitra.

În baze de date RENV nu trebuie să existe lipsuri, iar erorile din baza de date existentă vor trebui corectate. INSP ar trebui să soluționeze tot ce presupune funcționalitatea RENV.

,,INSP-ul trebuie să ar trebui să lucreze în parteneriat cu noi, dar într-un parteneriat real, nu așa cum se întâmplă în acest moment”, a mai afirmat dr. Gindrovel Dumitra.

Articolul [VIDEO] Dr. Gindrovel Dumitra, SNMF: RENV ne-a determinat să ne întoarcem fața de la pacient către calculator apare prima dată în 360medical.ro.