Sari la conținut
Clinica Stomatologica » VIDEO Dr. Roxana Dumitriu Stan, medic endocrinolog: Recomand colegilor mei să fure un pic de meserie din străinătate și să se întoarcă în România

VIDEO Dr. Roxana Dumitriu Stan, medic endocrinolog: Recomand colegilor mei să fure un pic de meserie din străinătate și să se întoarcă în România

Dr. Roxana Ioana Dumitriu Stan este medic specialist endocrinolog și tehnician nutriționist. A făcut rezidențiatul la Institutul Național de Endocrinologie Parhon din Capitală, iar acum este asistent universitar la Catedra de endocrinologie a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București pe perioadă determinată. Are competențe de ecografie endocrină și colaborează cu mai multe clinici private. Ce înseamnă să fii endocrinolog în România, dar și care sunt provocările cu care se confruntă medicii tineri endocrinologi, a povestit Roxana Ioana Dumitriu Stan într-un interviu video pentru 360medical.ro.

Medicul a prezentat perspectiva sa de tânăr endocrinolog care profesează în România și care derulează activități și pe partea clinică dar și pe partea universitară.

,,Endocrinologia este o specialitate complexă. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le înțelegi și îți trebuie foarte mult timp să intri în profunzimea acestei specialități. E o ramură micuță de medicină internă, însă trebuie aprofundată foarte, foarte bine”, a mărturisit dr. Roxana Dumitriu Stan.

Dificultățile tinerilor care aleg această specialitate medicale apar atât în perioada de rezidențiat, cât și în primii ani de carieră ca medici specialiști

 ,,Atunci ești tu față în față cu pacientul, pe parafa ta. Trebuie să ai grijă la foarte multe elemente și munca nu încetează niciodată”, a atras atenția dr. Roxana Dumitriu Stan.

Mulți tineri români endocrinologi aleg să plece la muncă în afara granițelor, însă tânăra a rezistat tentației pentru că a fost norocoasă fiindcă a avut oportunități în țară la care unii chiar nu ar visa.

 ,,Un lucru sau un motiv pentru care tinerii noștri aleg să plece în străinătate este această dorință de a avansa din punct de vedere profesional”, a argumentat dr. Roxana Dumitriu Stan, care crede că întotdeauna peste granițe ți se deschid mai ușor mai multe uși.

,,Ca experiență, recomand tuturor colegilor mei, rezidenților sau chiar tinerilor specialiști, să încerce să plece câteva luni și să fure un pic de meserie din străinătate și să se întoarcă cu noțiunile acelea în România, pentru că este cu totul diferit și actul medical, calitatea actului medical chiar crește semnificativ”, a îndemnat Roxana Dumitriu Stan.

În opinia sa, e nevoie de mai mulți endocrinologi în România, pentru că sunt foarte mulți pacienți din provincie care se prezintă la București sau în marile orașe deoarece în orașele mai mici nu există endocrinolog.

Unul din motivele pentru care tinerii endocrinologi fug de orașele mici din țară este faptul că nu au la dispoziție toată aparatura și toate investigațiile necesare

Sistemul privat din România poate să ofere o alternativă chiar și în orașe mai mici, dar nu întotdeauna serviciile medicale din privat sunt accesibile tuturor.

Endocrinologia este o specialitate în care medicii trebuie să colaboreze cu cei din chirurgia generală, cu neurochirurgia, cu diabetologia, cu cardiologia, cu medicina internă, cu nefrologia.

,,Am început să avem colaborări interdisciplinare și ceilalți medici specialiști să trimită către noi pacienți pentru evaluare endocrinologică și să se vadă importanța acestei specialități”, a precizat dr. Roxana Dumitriu Stan.

 

Articolul VIDEO Dr. Roxana Dumitriu Stan, medic endocrinolog: Recomand colegilor mei să fure un pic de meserie din străinătate și să se întoarcă în România apare prima dată în 360medical.ro.