Sari la conținut
Clinica Stomatologica » [VIDEO] EXCLUSIV: Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog: Afluxul de pacienți în serviciile medicale, cea mai mare problemă

[VIDEO] EXCLUSIV: Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog: Afluxul de pacienți în serviciile medicale, cea mai mare problemă

Telemedicina a fost de un real ajutor pentru pacienții cardiaci în perioada pandemiei de COVID-19 când accesul la servicii medicale, la spitale și la cardiologi a fost mult îngreunat. ,,Ne confruntăm cu numărul mare de telefoane pe care le primim, rugămințile de a-i primi cât mai repede la consulturi. Majoritatea pacienților simt nevoia unui control mai amănunțit pentru că în spate există teama că în acești doi ani s-au întâmplat mai multe lucruri nefavorabile”, a declarat prof. dr. Elisabeta Bădilă, Secretarul Societății Române de Cardiologie și medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă medicii cardiologi din România în această perioadă o reprezintă ,,afluxul de pacienți care doresc să vină la controalele medicale, la controlul față în față. Pacienților le-a lipsit foarte mult acest contact cu medicul, pentru că trebuie să recunoaștem cu toții, una e să stai de vorbă la telefon sau chiar prin Zoom, prin această telemedicină, și alta e să examinezi pacientul, să fie în fața ta, să ai acea interacțiune vizuală și să creezi relația medic-pacient care este de fapt relația de încredere care stă la baza obținerii unui rezultat favorabil”, a spus prof. dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.

În 30 de minute cât are loc un consult în cazul unui pacient cu hipertensiune arterială, medicii cardiologi nu pot acoperi tot ceea ce și-ar dori să le explice bolnavilor. Secretarul Societății Române de Cardiologie  atrage atenția că hipertensiunea arterială este o boală care va însoți pacientul tot restul vieții și trebuie monitorizată.

,,Chiar dacă nu au avut simptome deosebite, nu știm dacă nu au apărut modificări electrocardiografice, nu știm dacă pacientul respectiv nu și-a modificat funcția rinichiului, dacă nu au apărut alte lucruri care să ne dea bătaie de cap, și-atunci când vorbim despre hipertensiune (poate că hipertensiunea are valori controlate dacă am lua media pe 24 de ore), un parametru destul de important este variabilitatea, oscilațiile tensiunii arteriale”, a afirmat medicul cardiolog.

Stilul de viață este foarte important post pandemie

Trebuie controlate stresul și anxietatea, de asemenea trebuie acordată atenție dietei și mișcării. ,,Una dintre cele mai importante măsuri ar fi să reducem cantitatea de sare din alimentație, inclusiv cei care nu avem hipertensiune arterială”, a spus prof.dr. Elisabeta Bădilă.

Sunt țări care au impus reducerea cantității de sare din alimentație, inclusiv la nivel de fast-food și brutării. În plus, pacienții cardiaci trebuie să fie atenți la sarea din alimentele procesate, din concentratele  care se pun în mâncăruri, din murături. Obiceiurile alimentare ale românilor sunt destul de nesănătoase, prin urmare medicul sfătuiește să fie incluse cât mai multe fructe și legume în alimentație.

,,Meniul populației din România este destul de puțin variat. Cea mai importantă masă a zilei este micul dejun, care ar trebui să aibă o compoziție complexă. Poate că nu toți avem la îndemână timpul pentru un mic dejun complex, dar măcar o masă de prânz mai consistentă și o masă, cină mai frugală, ar fi de recomandat. Ori la noi se întâmplă de obicei invers. Majoritatea românilor au o cină extrem de consistentă”, a atras atenți prof.dr. Elisabeta Bădilă.

Cardiologul recomandă activitate fizică regulată în parcuri, în sălile de sport, la bazinele de înot, mersul într-un pas ceva mai alert 30 de minute pe zi

,,Sunt schimbări mici care ne ajută să ne controlăm greutatea, care ne ajută să controlăm valorile tensionale”, e de părere cardiologul.

Societatea Române de Cardiologie  a promovat ca 2035 să fie prima generație fără fumat, în condițiile în care și fumatul pasiv este la fel de nociv ca și fumatul activ.

,,Ar trebui cu toții să fim conștienți de faptul că fumatul are efecte nefavorabile asupra tuturor (…) Sunt lucruri mici legate de schimbări din stilul de viață, dar care pot avea efecte majore pe termen lung”, a precizat prof.dr. Elisabeta Bădilă.

Urmăriți și [VIDEO] Prof.dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog: România are cele mai înalte cote privind prevalența hipertensiunii arteriale

Articolul [VIDEO] EXCLUSIV: Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog: Afluxul de pacienți în serviciile medicale, cea mai mare problemă apare prima dată în 360medical.ro.