Sari la conținut
Clinica Stomatologica » [VIDEO] Litiaza renală, o patologie între specialități. Când e de nefrologie, urologie și când este o urgență

[VIDEO] Litiaza renală, o patologie între specialități. Când e de nefrologie, urologie și când este o urgență

Litiaza renală sau așa cum este cunoscută în popor „pietre la rinichi” reprezintă una dintre cele mai vechi afecțiuni ale aparatului urinar, dar și una dintre cele mai frecvente. ,,Litiaza renală este importantă pentru că de cele mai multe ori este cauza unor anomalii ale funcției enzimelor din rinichi, și acest lucru este înnăscut în marea majoritate a cazurilor”, a explicat pentru 360medical.ro conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic de Nefrologie dr. Carol Davila din București.

Medicul nefrolog a vorbit pe larg despre litiaza renală, descriind situațiile în care afecțiunea este considerată o urgență medicală, dar și când pacienții trebuie să ajungă ântr-un serviciu de nefrologie, respectiv urologie.

,,Un om care a făcut o dată o piatră la rinichi poate oricând să o facă și pe alta. O putem considera o boală cronică, indiferent dacă mai apare sau nu mai apare recidiva”, a specificat conf. dr. Cristina Căpușă.

Colica renală apare atunci când piatra se deplasează din rinichi către vezica urinară. Pacientul trebuie să meargă la medic pentru a vedea dacă nu cumva acea piatră care s-a mișcat a rămas blocată pe această cale de eliminare, pe ureter.

,,Cineva care a avut simptome de colică renală, chiar dacă le stăpânește la domiciliu sau cu medicul de familie, să facă ulterior investigații ecografie și examen de urină, pentru a vedea ce se întâmplă”, a atras atenția medicul nefrolog.

Litiaza renală este o urgență când apare la pacienții cu un singur rinichi funcțional, dar și când este asociată cu pierderea de sânge în urină.

,,Dacă un om știe că are un singur rinichi, la fel, cei care se cunosc cu boală cronică de rinichi de alte motive, care fac o colică, trebuie să ajungă la medic”,  a afirmat conf. univ. dr. Cristina Căpușă.

În ceea ce privește vizitele la medicii specialiști nefrolog, respectiv urolog, conf. dr. Cristina Căpușă e de părere că ,,litiaza renală este o patologie între specialități. Este atât a nefrologului cât și a urologului. Toate complicațiile litiazei cu blocarea căii de eliminare sunt apanajul urologului. Nefrologul în perioadele de acalmie trebuie să încerce să găsească cauza pentru care s-a format piatra în urină.”

Mulți pacienți elimină piatra spontan, fără intervenție urologică. În urma colicii, piatra nu se blochează, străbate tot traiectul urinar, ajunge în vezică și este eliminată în decurs de câteva zile.

Medicul nefrolog arată care sunt principalii vinovați de producerea litiazei renale, referindu-se la consumul de lichide și alimente.

,,Cel mai important este inadecvarea consumului de lichide – și de fapt de apă – la necesități”, a precizat conf. dr. Cristina Căpușă.

Contează mult și alimentația, astfel că în funcție de tipul de litiază renală trebuie ținut cont de alimentele care produc mult acid uric, de alimentele bogate în oxalați și mai puțin cele bogate în calciu.

Sunt și boli care pot să producă litiază, precum hiperparatiroidismul. În ceea ce privește hidratarea, consumul suficient de lichide diferă în funcție de anotimp, de persoană.

,,Organismul uman este inteligent și atât timp cât creierul nu este afectat de vreo boală, există centrul setei care îți spune cam cât trebuie să bei”, a spus conf. dr. Cristina Căpușă.

O persoană cu funcția rinichiului normală poate să consume 2 litri, 3 litri, 4 litri de lichide fără nicio problemă, poate să fie chiar benefic, dar ,,forțarea ingestiei a prea multe lichide poate să ducă la acumularea lichidului în organism”, avertizează conf. dr. Cristina Căpușă.

 

Articolul [VIDEO] Litiaza renală, o patologie între specialități. Când e de nefrologie, urologie și când este o urgență apare prima dată în 360medical.ro.