Sari la conținut
Clinica Stomatologica » [VIDEO] Prof. dr. Victoria Aramă: Salvezi pacientul dintr-o boală gravă, oncologică și decedează din cauza unei reactivări a unui virus hepatitic care ar fi putut să fie evitată

[VIDEO] Prof. dr. Victoria Aramă: Salvezi pacientul dintr-o boală gravă, oncologică și decedează din cauza unei reactivări a unui virus hepatitic care ar fi putut să fie evitată

Problematica reactivarii virusurilor hepatitice este una recentă și insuficient cunoscută, motiv pentru care prof.univ. dr. Victoria Aramă de la UMF ,,Carol Davila”, Disciplina Boli Infecțioase I și medic la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a adus în discuție acest subiect la cea de-a doua ediție a dezbaterii online Hepatitis 360, organizată de redacția 360medical.ro, un eveniment din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.

Evenimentul a avut loc ieri și a marcat în avans Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, care este celebrată în fiecare an pe 28 iulie România.

UMF ,,Carol Davila” București a fost partener științific al evenimentului, iar dna prof. univ. dr. Victoria Aramă, profesor universitar la UMF Carol Davila a reprezentat Universitatea.

,,Problematica reactivării infecțiilor cu virusurile hepatitice B și C la anumite categorii de pacienți este un subiect relativ recent apărut și insuficient de bine cunoscut la nivel mondial, și aș spune că în România este – mai mult decât în afară – este insuficient cunoscut. Dar este extrem de important în același timp. Pentru că pacienții imunodeprimați – și când spun imunodepresie mă refer la pacienții oncologici, cu diverse cancere aflate sub diverse terapii, chimioterapii, terapii biologice care produc imunosupresie. Mă refer la pacienții transplantați pe care, de asemenea, sunt pacienți imunodeprimați, mă refer la pacienții aflați sub diverse terapii biologice sau imunosupresoare pentru diverse alte afecțiuni”, a declarat medicul infecționist de la UMF ,,Carol Davila” și de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

În opinia prof. dr. Victoria Aramă, acești pacienți, prin imunodepresia pe care o au, prezintă un risc crescut în cazul în care au o infecție cu virus hepatitic B sau C cunoscută sau poate nediagnosticată până în acel moment, au riscul reactivării acestei infecții care se poate manifesta printr-un tablou de hepatită acută care uneori îmbracă forme foarte severe și poate să conducă la deces.

 ,,Salvezi pacientul dintr-o boală gravă, oncologică și ajunge să decedeze din cauza unei reactivări a unui virus hepatitic care ar fi putut să fie evitată în cazul în care pacientul era, la momentul zero,  supus unui bilanț complet pentru virusurile de hepatită B, C, D, înainte de a începe terapia imunosupresoare. Pentru că făcând acest bilanț complet, acest screening al tuturor pacienților care urmează să primească o terapie imunosupresoare, poți diagnostica pe toți cei cunoscuți sau necunoscuți până în acel moment cu infecție cu virus hepatitic B sau C, și-atunci îți iei niște măsuri care să prevină aceste reactivări ale infecției virale cu virusul hepatitic B sau C”, a precizat prof.univ. dr. Victoria Aramă, șef de secție la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Medicul a subliniat că pentru virusul hepatitic B, în cazul în care se face screening la momentul potrivit, adică înainte de începerea chimioterapiei, și se depistează un pacient infectat cu virusul hepatitic B, în condițiile în care poate că el nici nu știa de acest lucru, se poate iniția o terapie antivirală cu două săptămâni înaintea debutului chimioterapiei, terapia antivirală care va inhiba replicarea virusului hepatitic B și îl va ține sub control, și-abia după două săptămâni se poate începe chimioterapia care își desfășoară cursul ei, în paralel cu terapia antivirală care va fi continuată pe tot parcursul chimioterapiei și încă 6 luni după încheierea acesteia, tocmai pentru a ține sub control replicarea virală.

,,În cazul în care nu se aplică această terapie antivirală și pacientul începe terapia imunosupresoare, pe parcursul terapiei imunosupresoare, uneori chiar după încheierea acesteia, când se reface răspunsul imun, odată cu încheierea chimioterapiei virusul începe să replice necontrolat, viremia crește la valori foarte mari, transaminazele cresc la valori foarte mari și uneori apare icter, uneori apar forme după cum spuneam fulminante de hepatită acută, care pot conduce la deces.

Deci, este o problematică mai puțin cunoscută peste tot în lume și desigur și în România se întâmplă același lucru, și de aceea e bine să transmitem acest mesaj către pacienții care vor fi supuși unor terapii imunosupresoare sau au niște boli care produc imunodepresie. Ei trebuie să știe că au nevoie de un screening complet pentru virusurile hepatitice B, C, D. Să adreseze medicului de familie, uneori dacă medicul de familie nu vine cu această propunere o pot sugera chiar ei, vor un bilanț complet pentru a vedea dacă nu au cumva o infecție cu aceste virusuri de care încă nu știu”, a concluzionat prof. dr. Victoria Aramă.

La dezbaterea Hepatitis 360 au mai participat: prof. dr. Liana Gheorghe medic primar Gastroenterologie și Hepatologie la UMF ,,Carol Davila” și la Institutul Clinic Fundeni, conf. univ.dr. Carolina Negrei membru în Consiliul Știintific al ANMDMR, Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Adriana Stara, General Manager AbbVie România, prof. univ. dr. Anca Trifan de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa’’, Iaşi, Șef al Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie, Iaşi și medic primar gastroenterologie și medicină internă Iași, dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie, specialist în gastroenterologie, coordonator național al grupului Gastro SNMF, dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, directorul medical al Institutului Matei Balș și dr. Andrei Tudor Rogoz, Medic specialist boli infecțioase în cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Articolul [VIDEO] Prof. dr. Victoria Aramă: Salvezi pacientul dintr-o boală gravă, oncologică și decedează din cauza unei reactivări a unui virus hepatitic care ar fi putut să fie evitată apare prima dată în 360medical.ro.