Sari la conținut
Clinica Stomatologica » [VIDEO] Scurtarea frenului lingual la copii, o modă. Când este necesară frenectomia?

[VIDEO] Scurtarea frenului lingual la copii, o modă. Când este necesară frenectomia?

Între 4-11% dintre copiii nou-născuți au frenul lingual scurt și suferă de anchiloglosie sau ,,limba scurtă”. Acesta provoacă dificultăți la supt, la mâncat și la articularea greșită a cuvintelor, deoarece limitează mișcările limbii. ,,Diagnosticul de anchiloglosie se pune foarte ușor, din păcate. Cred că este oarecum la modă acum”, a declarat pentru 360medical.ro Cristina Badea, logoped și psiholog clinician Logokids.

Sunt mulți consultanți în alăptare care pun diagnosticul de anchiloglosie sau “limba scurtă”. Cristina Badea este logoped și în practica sa de zi cu zi întâlnește părinți care vin cu copiii pentru această problemă la ea.

,,Ne spun „copilul meu nu vorbește. Cred că are ața de la limbă prea scurtă și nu-i permite, așa mi se pare mie”. Noi ca logopezi facem o evaluare inclusiv a cavității bucale, să vedem dinții, dacă este perfectă călcătura, dacă bolta palatină este adâncă, dacă au probleme cu dantura, dacă pot face anumite mișcări. Frenul lingual este scurt sau lung, există fren la nivelul buzelor, să vedem dacă este și-acolo scurt, dacă împiedică anumite poziții”, a explicat specialista de la Logokids.

Frenectomia este o intervenție chirurgicală scurtă și nedureroasă. Nu este nici traumatizantă și nici de lungă durată. ,,Dar consider că nu este cazul s-o facem în momentul în care nu am consultat un specialist. Trebuie să mergem la un logoped, la un medic ORL-ist, putem să mergem la un chirurg orofacial, care ne poate spune dacă este cazul. Mai putem merge și la un pedodont care se ocupă de structura dentară a copilului, dar în același timp analizează și cavitatea bucală, să vadă dacă sunt probleme”, a precizat Cristina Badea, arătând care sunt specialiștii pot da informația corectă părintelui cu privire la frenul lingual.

Acestora li se adaugă neonatologii și pediatrii. Logopedul a mai subliniat că sunt situații în care nu este nevoie de intervenție chirurgicală și că doar cu ajutorul unor exerciții se poate rezolva problema.

,,Sunt cazuri când chiar dacă frenul lingual să spunem este mai scurt decât în mod natural, nu este nevoie de intervenția chirurgicală. Prin exercițiu, mai ales dacă copilul este mic și este în creștere, putem să-l ajutăm să nu mai facă această intervenție. Este nevoie de mult exercițiu ca să îl facem să-și mobilizeze mai bine limba prin diferite activități pe care noi le facem și recomandăm și părintelui să facă anumite exerciții acasă cu copilul”, a afirmat Cristina Badea.

Referitor la frenectomie, deși nu este o intervenție dificilă, curge foarte mult sânge pentru că zona este foarte vascularizată, dar ajută limba să fie mai mobilă decât este în mod natural.

Vezi și [VIDEO] Cristina Badea, psiholog clinician: Depresia postpartum a luat amploare în pandemie

[VIDEO] EXCLUSIV: Anxietatea, depresia și tulburările de limbaj la copii, mult mai frecvente în perioada pandemiei de COVID-19

Articolul [VIDEO] Scurtarea frenului lingual la copii, o modă. Când este necesară frenectomia? apare prima dată în 360medical.ro.