Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Vitaminele B ar putea fi utilizate pentru a trata boala ficatului gras nealcolic

Vitaminele B ar putea fi utilizate pentru a trata boala ficatului gras nealcolic

Oamenii de știință au descoperit un mecanism care produce o formă avansată a bolii ficatului gras nealcolic, și au indicat că suplimentele de vitamina B12 și acid folic (vitamina B9) au potențialul de a opri și preveni acest proces.

Cercetătorii de la facultatea de medicină Duke-NUS, din Singapore, au descoperit că nivelurile crescute ale unui aminoacid din sânge, homocisteina, se corelează puternic cu severitatea unei forme avansate de boală a ficatului gras nealcoolic, și că vitamina B12 și acidul folic ar putea fi folosite pentru a preveni sau întârzia progresia bolii.

Aceste descoperiri ar putea ajuta persoanele cu boala ficatului gras nealcoolic, un termen folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni hepatice care afectează 25% dintre toți adulții la nivel global.

Boala ficatului gras nealcoolic implică acumularea de grăsimi în ficat și este o cauză principală a transplanturilor de ficat la nivel mondial. Răspândirea sa ridicată se datorează asocierii cu diabetul și obezitatea, două probleme majore de sănătate publică în lume. Când afecțiunea ajunge să dezvolte inflamație și formarea de țesut cicatricial, este cunoscută sub numele de steatohepatita nealcolică (NASH).

„În timp ce depunerea de grăsime în ficat poate fi rezolvată în stadiile incipiente, progresia bolii către NASH provoacă disfuncții hepatice, ciroză și crește riscul de cancer hepatic”, a declarat dr. Madhulika Tripathi, primul autor al studiului, cercetător principal în laboratorul de reglare hormonală din cadrul programului cardiovascular și metabolic de la Duke-NUS.

În prezent, nu există tratamente farmacologice pentru steatohepatita nealcolică, întrucât cercetătorii nu au reușit până acum să depisteze mecanismele bolii. Deși oamenii de știință știu că NASH este asociată cu nivelurile ridicate din sânge ale aminoacidului numit homocisteină, până acum nu știau dacă este implicat în această afecțiune și ce rol are în dezvoltarea bolii.

Acum, dr. Tripathi, împreună cu colegii săi cercetători din Singapore, India, China și SUA au confirmat asocierea homocisteinei cu progresia NASH în modelele preclinice și oameni.

Ei au mai descoperit că, pe măsură ce nivelul homocisteinei a crescut în ficat, aminoacidul s-a legat de diferite proteine hepatice, schimbându-le structura și împiedicându-le funcționarea.

În special, atunci când homocisteina s-a atașat de o proteină numită syntaxin 17, a blocat această proteina de la îndeplinirea rolului său de transport și digerare a grăsimilor (un proces celular esențial, cunoscut sub numele de autofagie, prin care celulele elimină proteinele malformate sau organitele deteriorate) în metabolismul acizilor grași, de reglare a procesului de înnoire al mitocondriilor și în prevenirea inflamației. Acest lucru a indus dezvoltarea și progresia bolii ficatului gras către steatohepatita nealcolică.

De asemenea, un fapt important, cercetătorii au descoperit că suplimentarea dietei în modelele preclinice cu vitamina B12 și acid folic a crescut nivelurile de sintaxină 17 din ficat și a restabilit rolul său în autofagie. Totodată, a încetinit progresia steatohepatitei nealcolice și a oprit inflamația ficatului și fibroza.

„Descoperirile noastre nu sunt doar interesante, ci și importante, deoarece sugerează că o terapie relativ ieftină, vitamina B12 și acidul folic, ar putea fi utilizată pentru a preveni sau întârzia progresia NASH. În plus, nivelurile serice și hepatice ale homocisteinei ar putea servi drept biomarker pentru severitatea bolii”, a declarat dr. Singh.

Homocisteina poate afecta în mod similar și alte proteine hepatice, de aceea cercetătorii și-au propus să continue studiile și speră că acestea vor duce și la dezvoltarea unor terapii împotriva steatohepatitei nealcolice.

În prezent, singurul tratament pentru pacienții cu boală hepatică în stadiu terminal este  transplantul de ficat. Constatările recente demonstrează că o intervenție simplă și accesibilă ar putea opri deteriorarea ficatului, aducând noi speranțe celor care suferă de bola ficatului gras.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Hepatology.

Articolul Vitaminele B ar putea fi utilizate pentru a trata boala ficatului gras nealcolic apare prima dată în 360medical.ro.