Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Vulnerabilitatea metabolică a neuroblastomului ar putea duce la noi terapii

Vulnerabilitatea metabolică a neuroblastomului ar putea duce la noi terapii

Un studiu recent sugerează că vizarea dependenței metabolice a tumorilor de acizii grași ar putea reprezenta o strategie terapeutică promițătoare în tratarea neuroblastomului cu amplificare a genei MYCN.

Neuroblastomul, un cancer pediatric care se dezvoltă din celulele neuronale de pe glandele suprarenale, reprezintă 15% din decesele cauzate de cancer la copii. Aproape jumătate dintre copiii cu neuroblastom cu risc ridicat prezintă copii suplimentare ale genei MYCN (amplificarea genei MYCN), principalul motor al neuroblastomului și al rezistenței acestuia la terapie.

„Tratarea neuroblastomului prin vizarea directă a MYCN a fost o provocare”, a declarat dr. Eveline Barbieri, autorul corespondent al studiului recent publicat în revista Nature Communications.

„În acest studiu am investigat noi strategii de îmbunătățire a supraviețuirii copiilor cu amplificarea genei MYCN în neuroblastom și am analizat vulnerabilitățile metabolice pe care le-am putea exploata pentru a elimina rezistența acestor tumori la terapie”, a spus Barbieri, care este și profesor asistent de pediatrie, la colegiul de medicină Baylor și hematolog și oncolog la spitalul de copii din Texas, SUA.

Echipa a folosit o analiză imparțială, metabolomică, pentru a analiza profilurile metabolice ale neuroblastoamelor cu amplificarea genei MYCN, comparativ cu profilurile neuroblastoamelor fără amplificarea genei. Rezultatele abordării lor inovatoare au arătat că au existat diferențe importante între felul în care au utilizat celulele tumorale nutrienții specifici pentru creșterea tumorii în cele două grupuri.

„Am descoperit că amplificarea MYCN reconfigurează metabolismul lipidic al tumorii într-un mod care promovează utilizarea și biosinteza acizilor grași, un tip de celule lipidice care pot fi folosite ca sursă de energie”, a explicat Barbieri.

„Celulele cu copii suplimentare ale genei MYCN depind foarte mult de acizii grași pentru a supraviețui. Am confirmat acest lucru atât în liniile celulare amplificate de MYCN, cât și în probele tumorale ale pacienților cu amplificarea genei MYCN”, a mai precizat cercetătoarea.

Echipa a emis ipoteza că MYCN redirecționează metabolismul lipidelor, astfel încât acizii grași să fie ușor disponibili celulelor canceroase, pentru a promova creșterea celulelor tumorale.

Studiind mecanismul

Cercetătorii au studiat mecanismul pentru a vedea ce a determinat neuroblastoamele cu amplificare MYCN să folosească acizii grași pentru a crește, și au descoperit că MYCN suprareglează direct sau îmbunătățește producția de proteine de transport al acizilor grași 2 (FATP2), o moleculă care mediază absorbția celulară a acizilor grași. Cercetătorii au vrut să vadă ce se întâmplă dacă ar perturba funcția FATP2 în neuroblastoamele cu amplificare MYCN.

Când au neutralizat activitatea FATP2, fie prin oprirea genei, fie prin blocarea acțiunii FATP2 cu un inhibitor al moleculelor mici, au redus creșterea tumorilor cu amplificare MYCN.

„Am observat că atunci când am blocat importul de acizi grași în celulele canceroase a existat o reducere a creșterii celulelor tumorale”, a spus Barbieri.

„Partea interesantă este că inhibarea sau blocarea FATP2 nu a avut niciun efect asupra celulelor normale sau a tumorilor fără amplificare MYCN, ceea ce pare a fi o vulnerabilitate metabolică selectivă a tumorilor amplificate de MYCN. Ele folosesc în mod unic acest transportator pentru a se hrăni cu acizi grași și a crește”, a mai spus oncologul.

Există și alte tumori pediatrice și adulte amplificate de MYCN.

„Această abordare se poate aplica la mai multe tipuri de cancer uman care utilizează MYC pentru oncogeneză (aproximativ 50% din cancere în general) și poate să ofere o nouă perspectivă asupra reglării metabolismului energetic în progresia cancerului”, a mai precizat medicul.

Aceste constatări sugerează că intervențiile terapeutice care perturbă activitatea FATP2 pot bloca selectiv absorbția acizilor grași în tumorile amplificate de MYCN, oprind sau reducând creșterea tumorilor și făcându-le mai sensibile la chimioterapia convențională.

Studiul sugerează că strategiile care urmăresc să perturbe dependența metabolică de acizi grași a unei tumori ar putea reprezenta o abordare terapeutică promițătoare, demnă de investigații suplimentare, au mai scris autorii studiului.

Articolul Vulnerabilitatea metabolică a neuroblastomului ar putea duce la noi terapii apare prima dată în 360medical.ro.