loader image

Agenția care va gestiona construcția de noi spitale prin PNRR, înființată oficial de guvern

Guvernul a aprobat joi un act normativ care înființează Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), structura finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care se va ocupa de construcția sau modernizarea a 25 de spitale noi.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății la finalul ședinței Executivului.

Potrivit actului normativ, ANDIS trebuie să aibă minimum 52 de posturi ocupate până la finalul acestui an, din care o parte vor fi asigurate prin transferul unor angajați actuali ai Ministerului Sănătăţii la noua agenţie, după înfiinţarea sa.

În 2026, agenția ar trebui să ajungă la cel puțin 78 de posturi ocupate.

“Scopul ei nu este să atragă fonduri din PNRR, important este să utilizeze fondurile din PNRR pentru dezvoltarea investițiilor”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit calendarului de implementare a PNRR, noua agenție trebuie înființată până la finalul lunii iunie 2022. Totuși, realizarea și avizarea proiectului de ordonanță au demarat la începutul anului.

Noua agenție va fi în subordinea Ministerului Sănătății și se va ocupa, în locul direcțiilor din minister, de toate proiectele finanțate din PNRR, în condițiile în care structurile actuale nu au competența necesară pentru a gestiona astfel de proiecte de amploare.

Principala misiune a ANDIS în cadrul PNRR va fi gestionarea proiectelor de construire sau de modernizare a cel puţin 25 de spitale din România, selectate dintr-o listă de 49 de proiecte. Au fost reținute proiectele cele mai avansate, care au șanse să fie finalizate până în 2026.

O altă prioritate în sănătate prevăzută în PNRR este realizarea de reforme pentru dezvoltarea capacităţii de gestionare a fondurilor publice, dezvoltarea capacităţii de investiţii în infrastructura sanitară și s capacităţii de management al serviciilor de sănătate.

Această componentă, la care autoritățile române din domeniul sănătății au o capacitate slabă, are un buget de 180 milioane euro.

Articolul Agenția care va gestiona construcția de noi spitale prin PNRR, înființată oficial de guvern apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top