loader image
Home » ANMDMR: Risc crescut de apariție a complicațiilor trombozei la întreruperea bruscă a tratamentului cu anagrelidă

ANMDMR: Risc crescut de apariție a complicațiilor trombozei la întreruperea bruscă a tratamentului cu anagrelidă

Întreruperea bruscă a tratamentului cu anagrelidă este asociată cu un risc crescut de apariție a complicațiilor trombozei, inclusiv infarct cerebral, au transmis deținătorii de autorizații de punere pe piață (DAPP) într-o comunicare directă către profesioniștii din domeniul Sănătății transmisă de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). 

Medicamentele care conțin anagrelidă sunt indicate pentru reducerea numărului crescut de trombocite la pacienții cu risc cu trombocitemie esențială, care nu tolerează tratamentul existent sau al căror număr mare de trombocite nu este redus la o valoare acceptabilă cu ajutorul
tratamentului care li se administrează.

Anunțul a fost făcut ddupă ce o analiză cumulativă a bazei de date privind siguranța realizată de către o companie din domeniu a evidențiat, până la 6 august 2021, 15 evenimente de complicații ale trombozei, inclusiv infarct cerebral, după o întrerupere recentă a anagrelidei.

“S-a ajuns la concluzia că infarctul cerebral, împreună cu alte complicații ale trombozei, deși fac parte din afecțiunea/indicația preexistentă, poate apărea și la întreruperea bruscă a anagrelidei, la administrarea unei doze inadecvate sau la lipsa efectului”, se arată în comunicarea către profesioniștii din domeniul sănătății.

Potrivit documentului, mecanismul infarctului cerebral survenit după întreruperea bruscă a tratamentului este legat de revenirea numărului crescut de trombocite.

De obicei, numărul de trombocite începe să crească în decurs de 4 zile după întreruperea tratamentului și revine la valorile inițiale în 1-2 săptămâni, posibil chiar peste valorile de referință.

Pe baza datelor disponibile, informațiile de siguranță din rezumatul caracteristicilor
produsului (RCP) vor fi actualizate pentru a reflecta cele mai recente date și recomandări.

Articolul ANMDMR: Risc crescut de apariție a complicațiilor trombozei la întreruperea bruscă a tratamentului cu anagrelidă apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top