loader image
Home » Articol susținut de Sanador -Centru de excelență pentru diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, la SANADOR

Articol susținut de Sanador -Centru de excelență pentru diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, la SANADOR

Cancerul de sân este de departe cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, în România, conform unor estimări recente ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult de una din 4 femei diagnosticate în fiecare an cu cancer suferă de neoplasm de sân, frecvent în stadii grave, avansate. Modalitățile de diagnostic și opțiunile de tratament au cunoscut o evoluție remarcabilă și o perfecționare continuă în ultimii ani, astfel că supraviețuirea pacientelor la 5 ani de la stabilirea diagnosticului de cancer de sân este mare, de peste 80%.

Screeningul pentru cancerul mamar constă, întâi, în autopalparea periodică, recomandabil o dată pe lună. La aceasta se adaugă un control anual, în cadrul căruia se efectuează un examen clinic minuțios și investigații imagistice mamare care pot indica prezența unor leziuni suspecte, de tipul nodulului mamar. Screeningul periodic poate depista la timp cancerul mamar și este recomandat tuturor femeilor cu vârsta peste 25 de ani, dar cu precădere celor cu vârsta de peste 55 ani și, indiferent de vârstă, după instalarea menopauzei.

Ce este senologia?

Senologia este o ramură medicală care s-a dezvoltat din obstetrică-ginecologie și din chirurgia generală din nevoia tot mai crescută de a preveni cu succes, de a diagnostica rapid și de a trata eficient afecțiunile sânului, în special patologia malignă a glandei mamare. În absența unor factori de risc suplimentari, femeile au un risc de aproximativ 15% de a dezvolta o afecțiune malignă mamară pe parcursul vieții și de aceea monitorizarea periodică, în lipsa oricăror semne sau simptome, trebuie să constituie o prioritate.

Numărul foarte mare de paciente diagnosticate cu neoplasme mamare a adus în prim-plan necesitatea unor centre specializate pentru diagnosticul și tratamentul patologiei mamare. Construite în jurul unor medici specializați în tratamentul chirurgical al cancerului de sân și în managementul optim al cazurilor, centrele de senologie oferă astăzi pacientelor soluții moderne, adesea minim invazive, pentru gestionarea unei patologii grave.

Investigații recomandate pentru diagnosticul cancerului de sân

Diagnosticul de certitudine al cancerului de sân urmează o serie de etape obligatorii, primul pas fiind reprezentat întotdeauna de un consult de specialitate, în care medicul efectuează anamneza pacientei și examenul clinic complet, care include palparea sânilor și a zonelor axilare. Ulterior consultului și în funcție de particularitățile pacientei, se vor efectua investigații imagistice și, dacă este indicată, o biopsie mamară pentru determinarea cu exactitate a patologiei implicate.

Mamografia este examinarea radiologică de primă intenție pentru diagnosticul afecțiunilor tumorale mamare, fiind folosită în screeningul periodic al cancerului de sân. Ecografia mamară este o metodă imagistică neinvazivă și neiradiantă care utilizează ultrasunetele pentru a localiza leziunea mamară și pentru a descrie caracteristicile structurale ale acesteia, fiind indicată mai ales la femeile tinere, cu sâni denși. Atât mamografia, cât și ecografia sunt folosite pentru a calcula scorul BI-RADS, un indicator utilizat de medici pentru a estima riscul de malignitate al unei leziuni mamare.

În cazurile mai deosebite, în care s-au identificat mai multe tumori ale sânului în același timp, se poate recomanda efectuarea unei examinări prin rezonanță magnetică (IRM/RMN) pentru a obține imagini de înaltă rezoluție și date de precizie despre caracteristicile structurale și localizarea acestora.

Biopsia mamară și examenul histopatologic al țesutului tumoral stabilesc cu exactitate caracterul malign sau benign al leziunii. Un nodul mamar suspect are indicație de biopsie instrumentală sau core-biopsy și, în funcție de rezultatul anatomopatologic și de tipul histologic al tumorii, se stabilește conduita terapeutică și se aleg opțiunile de tratament oncologic.

Tratamentul oncologic pentru cancerul de sân

Depistarea și apoi confirmarea histopatologică a unui cancer de sân trebuie să fie urmate obligatoriu de tratamentul chirurgical și oncologic. În funcție de particularitățile pacientei, de dimensiunile, poziția și tipul histopatologic al tumorii, de implicarea lanțurilor ganglionare, precum și de riscul genetic sau hormonal, echipa medicală alege pașii de tratament, tipul de intervenție chirurgicală, tipul de radioterapie și numărul de ședințe, eventuala indicație pentru hormonoterapie și momentul optim de inițiere a chimioterapiei.


Tratamentul chirurgical al cancerului mamar implică rezecția completă a leziunii tumorale, a ganglionilor axilari și, uneori, chiar a întregului sân, pentru a reduce riscul de recidivă. Mastectomia bilaterală este indicată preventiv pacientelor cu un istoric familial de cancer mamar, iar efectele psihologice al acestui tip de tratament radical sunt în prezent diminuate cu ajutorul procesului chirurgical de reconstrucție mamară.


Chimioterapia pentru cancerul de sân este inclusă în majoritatea protocoalelor terapeutice, fie înaintea intervenției de rezecție tumorală pentru tumorile aflate într-un stadiu avansat (chimioterapie neoadjuvantă), fie după tratamentul chirurgical sau după radioterapie (chimioterapie adjuvantă).

Unele tumori mamare prezintă anumite caracteristici moleculare care le permit medicilor să folosească terapii moderne, țintite, pentru a distruge selectiv celulele tumorale și pentru a minimiza riscul de recidivă. Hormonoterapia și imunoterapia sunt opțiuni demne de menționat deoarece aduc rezultate uimitoare în ceea ce privește capacitatea de a opri creșterea tumorală și metastazarea, atât preoperator, cât și postoperator.

Academia de Senologie SANADOR

La SANADOR, știm cât de traumatizant poate fi un diagnostic grav precum cel de cancer mamar și de aceea am înființat Academia de Senologie SANADOR, un centru specializat în prevenția, diagnosticul și tratamentul tuturor afecțiunilor glandei mamare, fie ele maligne, benigne sau estetice.

Academia de Senologie SANADOR pune pacientele pe primul loc, oferindu-le toate serviciile medicale necesare gestionării unui cancer de sân:

  • investigații imagistice de înaltă performanță – ecografie mamară, sonoelastografie, mamografie cu tomosinteză, examen CT, RMN sau PET-CT;
  • analize de laborator complete – markeri tumorali specifici, teste genetice BRCA1 și BRCA2;
  • biopsie lezională și ganglionară ghidată imagistic;
  • analize anatomopatologice și imunohistochimice;
  • tratament chirurgical – excizia tumorii sau lumpectomie, mastectomie, disecția ganglionilor axilari;
  • tratament oncologic – chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie;
  • tratamente de chirurgie plastică și reconstructivă pentru reconstrucția mamară;
  • Consiliere psihologică.

Academia de Senologie SANADOR funcționează în cadrul Centrului Oncologic SANADOR, locul unde pacienții oncologici primesc sfaturi și informații avizate, de la cei mai buni medici specializați în managementul și tratamentul cancerului de sân. La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, stabilirea tratamentului optim se face în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), compusă din medici chirurgi, oncologi, radioterapeuți, imagiști etc., după caz.

Academia de Senologie SANADOR este primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru plin în Rețeaua Internațională a Centrelor Senologice (Breast Centres Network), un proiect de amploare al Școlii Europene de Oncologie, administrat de Societatea Internațională de Senologie.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Centru de excelență pentru diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, la SANADOR apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top