loader image
Home » Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea OMS

Etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost reales în funcția de director general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu un mandat de 5 ani, potrivit Reuters. 

Alegerea s-a făcut prin vot secret și a avut loc în cadrul unei reuniuni la Geneva, Elveția, la care au participat reprezentanții celor 194 de state membre ale OMS.

Este prima întâlnire majoră cu prezență fizică după debutul pandemiei de Covid-19. La reuniune participă peste 100 de miniștri ai sănătății.

Rezultatul votului a fost o formalitate, în condițiile în care etiopianul era singurul candidat la conducerea OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a primit un nou mandat în ciuda criticilor la adresa modului în care a condus organizația pe perioada pandemiei.

în cadrul reuniunii vor fi discutate teme majore privind sănătatea la nivel mondial, inclusiv despre  elaborarea unui tratat internațional privind prevenirea pandemiilor și pregătirea pentru acestea.

La 1 decembrie 2021, statele membre ale OMS au ajuns la un consens pentru a demara procesul de elaborare și negociere a unei convenții, a unui acord sau a unui alt instrument internațional în temeiul Constituției Organizației Mondiale a Sănătății pentru a consolida prevenirea, pregătirea și răspunsul în caz de pandemie.

În urma deciziei a fost constituit un organism interguvernamental de negociere, care se reunește periodic și va prezenta apoi un raport privind progresele înregistrate în cadrul celei de a 76-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în 2023, cu scopul de a adopta instrumentul până în 2024.

G20 a agreat deja să realizeze un fond global pentru pregătire în caz de pandemii, dar care nu va fi gestionat de către OMS, ci cel mai probabil de către Banca Mondială.

Discuțiile se vor axa și asupra finanțării OMS, una dintre propuneri vizând creșterea graduală a contribuțiilor statelor membre până la finalul acestui deceniu.

Obiectivul avut în vedere este ca aceste contribuții să ajungă la 50% din bugetul OMS, de la 16% în prezent, restul fiind asigurat de către donatori, care finanțează de obicei punctual proiecte ale organizației.

Totuși, intrducerea anumitor reglementări internaționale privind intervențiile în cazul apariției unei epidemii sunt departe de un consens, discuțiile urmând să continue în perioada următoare.

Articolul Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales la conducerea OMS apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top