loader image
Home » Articol susținut de Sanador -Metode avansate de tratament pentru afecțiunile organelor toracice

Articol susținut de Sanador -Metode avansate de tratament pentru afecțiunile organelor toracice

Bolile pulmonare au diferite mecanisme de producere, iar pentru afecțiunile care afectează ireversibil parenchimul pulmonar și organele situate în mediastin (esofag toracic, arbore traheo-bronșic, timus) chirurgia toracică joacă un rol extrem de important.

Datorită dezvoltării tehnicilor chirurgicale minim invazive, dar și ca urmare a progresului tehnologiilor medicale utilizate în scop diagnostic, care au facilitat diagnosticarea afecțiunilor în stadii curabile chirurgical, chirurgia toracică a cunoscut o evoluție impresionantă, cu rezultate de excepție.

Patologiile tratate prin intermediul chirurgiei toracice sunt, cel mai adesea, neoplazice:

  • cancer pulmonar;
  • cancer esofagian;
  • tumori ale peretelui toracic și tumori mediastinale;
  • tumori pleurale;
  • metastaze pulmonare.

Chirurgia toracică este indicată și în alte afecțiuni, cu intervenții precum: esofagectomia cu reconstrucție pentru bolile esofagiene benigne; miotomia pentru acalazia cardiei; rezecția diverticulului esofagian; simpatectomia pentru hiperhidroză (palme transpirate); timectomia pentru miastenia gravis; ablația chisturilor toracice; biopsia pulmonară – necesară în scop diagnostic.

Rolul chirurgiei toracice în cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar, o patologie frecventă în România, cu o incidență de 12,3% din totalul cazurilor oncologice nou depistate conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2020, este al doilea cel mai frecvent tip de cancer, după cancerul colorectal.

Cancerul pulmonar are o evoluție insidioasă de obicei, fiind depistat adesea în stadii avansate. Poate fi depistat și la debut, cel mai frecvent întâmplător, în cadrul unor investigații efectuate pentru alte indicații, sau atunci când afectează arborele traheo-bronșic, cu simptomatologie dominată de tuse persistentă, iritativă sau productivă.


Tumorile pulmonare pot fi primare (neoplasmul bronhopulmonar) sau secundare (metastaze pulmonare) ale unor tumori cu localizare primară în alte organe (colon, prostată, rinichi, sân etc.). Astfel, pentru fiecare patologie oncologică pulmonară, tratamentul diferă, implică o abordare integrată multidisciplinară în cadrul comisiei oncologice, iar intervențiile chirurgicale au indicație și viză curativă doar în cazuri atent selecționate.

Intervenții chirurgicale pentru rezecția tumorilor pulmonare primare

Operațiile practicate în cazul tumorilor pulmonare primare în stadii incipiente și care au indicație de tratament chirurgical, includ:

  • rezecția pulmonară atipică – rezecția nodulilor mici, cu diametrul mai mic de 1 cm, situați periferic, și rezecția parenchimului pulmonar adiacent;
  • segmentectomia – rezecția unui segment al unui lob pulmonar;
  • lobectomia – rezecția unui lob pulmonar;
  • pneumonectomia – îndepărtarea întregului plămân.


Tipul intervenției chirurgicale depinde de localizarea tumorii, extensia bolii și statusul biologic al pacientului. Pentru pacienții vârstnici sau care suferă de comorbidități asociate importante sunt recomandate rezecțiile pulmonare limitate.

De asemenea, în funcție de localizarea și dimensiunile tumorii, precum și de invazia structurilor învecinate, intervențiile chirurgicale se pot efectua clasic, deschis (toracotomie) sau minim invaziv (toracoscopic).

Chirurgia toracică asistată video

Chirurgia video-asistată (VATS) este o tehnică operatorie minim invazivă prin care se explorează cavitatea toracică cu ajutorul video-toracoscopului. Această tehnică implică incizii fine la nivelul toracelui, prin care se introduc instrumentele chirurgicale adaptate. Acest tip de intervenții se practică în cazurile chirurgicale complexe, atât în scop diagnostic, cât și curativ (rezecții pulmonare, lobectomii etc.).

Dat fiind că patologia pulmonară este complexă și necesită investigații delicate în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine, au fost dezvoltate tehnici minim invazive precum toracoscopia și mediastinoscopia, prin intermediul cărora se pot explora minim invaziv, cu ajutorul unui tub flexibil dotat cu cameră video și sursă de lumină, mediastinul (spațiul toracic extrapleural, unde se regăsesc cordul, aorta, venele cave, vasele pulmonare, traheea, esofagul, nervi, ganglioni etc.), respectiv cavitatea toracică.

Tratamentul avansat al metastazelor pulmonare

Opțiunile terapeutice pentru pacienții cu metastaze pulmonare diferă de cele recomandate pentru tratarea tumorilor primare. Astfel, metastazele pulmonare se pot trata fie chirurgical, fie cu ajutorul radioterapiei. În cazul metastazelor pulmonare rezecabile, tratamentul chirurgical se poate realiza pe cale clasică, cu ajutorul toracoscopiei, video-asistat sau cu ajutorul laserului.

Chirurgia toracică asistată laser utilizează o rază de lumină amplificată (laser) în vederea distrugerii leziunilor secundare pulmonare, cu prezervarea parenchimului pulmonar sănătos din jur. Prin intermediul acestei tehnici avansate, țesuturile din jur nu sunt distruse termic, iar raza de lumină poate fi foarte ușor manipulată în jurul unei formațiuni tumorale. Prin chirurgia toracică asistată laser se pot realiza rezecții foarte fine în jurul arterelor și bronșiilor, în cazul unor metastaze localizate la nivelul hilului pulmonar. Avantajele acestei tehnici includ afectarea redusă a parenchimului pulmonar, prezervarea funcției respiratorii și recuperare rapidă.

Una dintre opțiunile moderne de radioterapie este stereotaxia. Radioterapia stereotaxică este o tehnică de radioterapie externă performantă, prin care se administrează doze mari de radiație, extrem de precis, la nivelul tumorilor de mici dimensiuni, în scopul distrugerii acestora, fără deteriorarea parenchimului pulmonar adiacent. Pentru metastazele pulmonare, radioterapia stereotaxică corporală (SBRT) reprezintă tratamentul de elecție, în cazul tumorilor nerezecabile.

Tratamente moderne pentru patologia toracică, la Spitalul Clinic SANADOR

Departamentul de Chirurgie Toracică din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților diagnostic și tratament avansat pentru afecțiunile traheo-bronho-pulmonare, dar și pentru afecțiunile peretelui toracic și ale organelor mediastinale, prin metode moderne.

Echipa de chirurgie toracică din Spitalul Clinic SANADOR colaborează îndeaproape cu medici din alte specialități chirurgicale și nechirurgicale pentru managementul adecvat al fiecărui caz individual în parte, indiferent de complexitatea lui.

Pentru rezecțiile metastazelor pulmonare asistate laser, Spitalul Clinic SANADOR dispune de sistemul laser ERASER Nd:YAG(120 W), capabil să îndepărteze un număr crescut de metastaze din plămâni, cu prezervarea țesutului pulmonar sănătos din jur.

Pentru stereotaxie, Centrul Oncologic SANADOR dispune de acceleratorul liniar de ultimă generație Varian TrueBeam STx, oferind astfel pacienților proceduri moderne și eficace de radioterapie stereotaxică în cele mai bune condiții de siguranță și confort.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Metode avansate de tratament pentru afecțiunile organelor toracice apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top