loader image
Home » Primul caz confirmat în România de infecție cu subvarianta BA.5 a tulpinii omicron

Primul caz confirmat în România de infecție cu subvarianta BA.5 a tulpinii omicron

Subvarianta BA.5 a tulpinii omicron a fost confirmată în România pentru prima dată săptămâna trecută prin secvențiere genomică, potrivit ultimului raport săptămânal publicat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat săptămâna trecută că subvarianta BA.5 circulă, cu ponderi reduse, în mai multe state din sudul Africii și în Europa, cele mai multe cazuri fiind confirmate în Africa de Sud și Botswana.

Totuși, datele actuale nu indică faptul că subvarianta BA.5 ar fi mai contagioasă sau mai letală decât celelalte subvariante ale tulpinii omicron.

Astfel, în ultima săptămână (între 11 și 17 aprilie 2022) au fost realizate 220 de secvențieri genomice la cele 7 laboratoare din țară care dispun de tehnologia necesară (INCDMM Cantacuzino, INBI ”Prof.Dr.Matei Balș”, MedLife, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Institutul de Virusologie ”Ștefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova și ”Pro Vitam” Sfântu Gheorghe).

La toate probele analizate (100%) a fost confirmată varianta omicron. Din cele 220 de probe la care s-a confirmat varianta omicron, la 202 (91,8% din numărul total de probe secvențiate săptămâna trecută) a fost identificată subvarianta BA.2, iar la o probă subvarianta BA.5.

Spre comparație, în săptămâna precedentă (4 – 10 aprilie), din 266 de probe analizate, la 242 de probe (91%) a fost identificată subvarianta BA.2.

n săptămâna 7-13 martie, subvarianta BA.2 a devenit pentru prima dată dominantă în România, fiind confirmată la 55,5% din probele secvențiate.

În total, România a ajuns la 4.988 cazuri de infecție cu varianta omicron confirmate prin secvențiere genomică, din care 1.720 cu subvarianta BA.2.

Articolul Primul caz confirmat în România de infecție cu subvarianta BA.5 a tulpinii omicron apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top