loader image
Home » Articol susținut de Sanador -Rezonanța magnetică funcțională, o investigație avansată pentru evidențierea activității cerebrale

Articol susținut de Sanador -Rezonanța magnetică funcțională, o investigație avansată pentru evidențierea activității cerebrale

Rezonanța magnetică funcțională este o investigație imagistică relativ nouă, cu ajutorul căreia se obțin informații despre activitatea cerebrală prin vizualizarea activității corticale și a vascularizației de la acest nivel, ca răspuns la diverși stimuli.

Prin intermediul acestei investigații avansate, se măsoară modificările fluxului sanguin datorate activității corticale într-o arie cerebrală specific stimulată în timpul procedurii. Prin intermediul rezonanței magnetice funcționale pot fi detectate anomalii cerebrale, nedecelabile prin alte metode.


Obiectivarea activității de la nivelul cortexului cerebral se bazează pe analiza modificării fluxului sanguin din aria examinată, după aplicarea unor paradigme. Cele patru paradigme clasice utilizate în practica clinică și care acoperă aproape în întregime sfera modificărilor corticale ce pot fi identificate, sunt:

  • Paradigma vizuală
  • Paradigma motorie
  • Paradigma de vorbire
  • Paradigma de memorie

Pe parcursul examinării, pacientul trebuie să execute niște comenzi (paradigme) în timp ce medicul radiolog urmărește aria cerebrală stimulată, observând intensificarea sau, dimpotrivă, absența fluxului sanguin cerebral de la acel nivel.

Diferența dintre rezonanța magnetică clasică și RMN funcțional

În timp ce investigația prin rezonanță magnetică convențională furnizează informații despre structura, localizarea și afectarea organelor interne, rezonanța magnetică funcțională clarifică aspecte privind activitatea cerebrală, chiar în absența unor modificări structurale.

Spre deosebire de rezonanța magnetică convențională, RMN funcțional necesită în plus o aparatură modernă ce constă într-o consolă și un software performant, prin intermediul cărora pacientului îi sunt aplicate paradigmele. De asemenea, procedura utilizează o aparatură specială, RMN safe (tehnică ce poate fi utilizată în apropierea câmpului magnetic al aparatului de RMN). Vizualizarea ariilor cerebrale stimulate se realizează prin urmărirea fluxului sanguin, pe baza fierului conținut în hemoglobină, pornind de la premisa că neuronii activi necesită o mai bună irigare.

Componenta software pentru realizarea RMN funcțional este esențială în vederea achiziției imaginilor și desfășurarea examinării, aceasta fiind responsabilă de aplicarea stimulilor și paradigmelor pe parcursul scanării. Astfel, colaborarea pacientului este foarte importantă pentru obținerea unor informații de calitate.

În ce constă procedura?

Procedural, RMN funcțional nu diferă foarte mult de examinarea RMN clasică. Examinarea funcțională este sigură, neinvazivă și neiradiantă, la fel ca o investigație RMN obișnuită.

Tehnica presupune efectuarea inițială a unui RMN cerebral clasic (cu substanță de contrast) și, ulterior, într-un timp separat, efectuarea procedurii funcționale. Este de preferat ca examinarea să se realizeze în două etape, datorită duratei foarte lungi de achiziție, care poate implica un eventual disconfort pentru pacient.


Prin cooperarea eficientă între pacient și medic, pacientul respectând comenzile primite, examinarea se desfășoară prin fuzionarea imaginilor achiziționate în cadrul primei scanări cerebrale convenționale cu imaginile generate în urma stimulării corticale.

Din punct de vedere tehnic, se recomandă utilizarea echipamentelor RMN cu puterea de 3 Tesla. Acestea, utilizând un câmp magnetic foarte puternic, garantează furnizarea unor imagini de calitate superioară, cu rezoluție spațială crescută, într-un timp mai scurt decât echipamentele cu putere mai mică. Imaginile de la RMN funcțional se pot fuziona, în principiu, și cu imagini generate prin intermediul unui echipament RMN 1,5 Tesla, însă, având în vedere câmpul magnetic mai slab, imaginile vor avea o calitate redusă.

Indicațiile RMN functional

Această tehnică imagistică avansată este indicată în situații care vizează stabilirea precisă a unui diagnostic neurologic sau neurochirurgical, dar și pentru modularea tratamentului.

O indicație importantă o constituie pregătirea preoperatorie a pacienților care necesită intervenții neurochirurgicale. Cu ajutorul RMN funcțional se poate realiza o cartografiere funcțională a creierului, indispensabilă pentru managementul prechirurgical și navigarea intraoperatorie. Astfel, limitele de rezecție sunt precis delimitate preoperator, ajutând la maximizarea exciziei lezionale și la minimizarea riscului de deficit neurologic postoperator.

O altă patologie frecventă pentru care se indică efectuarea RMN functional este epilepsia. Pentru completarea investigațiilor minuțioase în vederea stabilirii diagnosticului avansat de epilepsie, pe lângă procedura de video-EEG, care aduce informații despre localizarea focarului epileptic prin intermediul explorării activității electrice a creierului și monitorizarea video a comportamentului pacientului la stimuli aplicați pe parcursul investigației, cu ajutorul RMN funcțional se pot obține informații extrem de utile despre plasticitatea cerebrală și dezvoltarea corticală, precum și despre relațiile funcțional-structurale intracerebrale.

Printre alte situații în care se recomandă efectuarea RMN funcțional se numără și tulburările de dezvoltare și învățare, cu ajutorul acestei tehnici detectându-se modificări cerebrale obiectivate cantitativ pe o anumită arie stimulată, la persoanele cu imagistică cerebrală normală din punct de vedere structural.

RMN funcțional la SANADOR

Pentru stabilirea diagnosticului avansat de certitudine în patologiile neurologice sau neurochirurgicale, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de investigații imagistice ultraperformante, precum RMN funcțional, cea mai nouă tehnică imagistică non-invazivă de cartografiere a creierului.

Procedura se desfășoară în condiții de maximă siguranță pentru pacienți, cu ajutorul echipamentului RMN 3T Siemens Magnetom Skyra, de ultimă generație.

Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Rezonanța magnetică funcțională, o investigație avansată pentru evidențierea activității cerebrale apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top