Cercetători din Marea Britanie au descoperit o legătură între bacterii și formele agresive de cancer de prostată. Oamenii de știință speră că aceste constatări vor duce la dezvoltarea unor tratamente care pot viza bacteriile identificate pentru a încetini sau preveni dezvoltarea cancerelor agresive.
Într-un studiu ale cărui rezultate au fost publicat luni în European Urology Oncology, o echipă de cercetători de la universitatea East Anglia (UEA) a identificat cinci tipuri de bacterii răspândite în urină și în probele de țesut provenite de la bărbați cu cancer agresiv de prostată.
Coordonatorul proiectului, prof. Colin Cooper de la facultatea de medicină Norwich, din cadrul UEA, a declarat: „Știm deja de existența unor asocieri puternice între infecții și cancer. Prezența bacteriilor Helicobacter pylori în tractul digestiv, de exemplu, poate duce la ulcer gastric și este asociată cu cancerul de stomac, iar unele tipuri de HPV pot provoca cancer de col uterin.
În acest studiu, am vrut să aflăm dacă bacteriile ar putea avea vreo legătură cu modul în care crește și se răspândește cancerul de prostată“.
Dr. Jeremy Clark, de la aceeași instituție, a ținut să precizeze că: „În timp ce cancerul de prostată este responsabil pentru o mare parte dintre decesele de cancer la bărbați, este o boală cu care se moare, mai degrabă decât o boală din cauza căreia se moare.
Și știm puține despre ce anume face ca unele tipuri de cancer de prostată să devină mai agresive decât altele. Avem acum dovezi că anumite bacterii sunt implicate și sunt parte din această enigmă“.
Echipa a lucrat și cu specialiști de la spitalul universitar Norfolk și Norwich, de la institutul Quadram și cu alți colaboratori pentru a analiza probe de urină sau țesut de la mai mult de 600 de pacienți cu sau fără cancer de prostată.
Specialiștii au dezvoltat metode de identificare a acestor bacterii asociate cu cancerul agresiv de prostată.
„Pentru a detecta bacteriile, am folosit multe abordări diferite, inclusiv secvențierea întregului genom al probelor de țesut, o metodă din ce în ce mai des folosită pe măsură ce intrăm în era medicinei genomice“. a declarat dr. Rachel Hurst, de la facultatea de medicină Norwich a UEA, una dintre principalele autoare ale lucrării.
“Atunci când probele tumorale sunt secvențiate, ADN-ul oricăruia dintre agenții patogeni prezenți este și el secvențiat, ceea ce face posibilă detectarea bacteriilor. Am găsit mai multe tipuri de bacterii asociate cu cancerul agresiv de prostată, dintre care unele sunt bacterii noi, care nu au mai fost identificate până acum“, a completat medicul.
Două dintre noile specii de bacterii găsite au fost numite după doi dintre finanțatorii studiului: Porphyromonas bobii și Varibaculum prostatecancerukia.
Celelalte bacterii identificate sunt: Anaerococcus, Peptoniphilus, Porphyromonas, Fenollaria și Fusobacterium. Toate aceste bacterii sunt anaerobe (pot crește în absența oxigenului).
„Atunci când detectam în probele pacientului cu cancer de prostată oricare dintre aceste bacterii anaerobe specifice, aveam de-a face cu un grad mai mare și cu o progresie mai rapidă către un tip mai agresiv al bolii”, a explicat dr. Hurst.
De asemenea, cercetătorii au identificat și potențiale mecanisme biologice ale modului în care aceste bacterii pot fi asociate cu cancerul. Totuși, autorii cercetării nu cunosc încă modul în care oamenii contractează aceste bacterii și dacă ele cauzează cancer sau dacă un răspuns imun slab permite creșterea bacteriilor.
“Sperăm că descoperirile noastre și studiile viitoare vor putea duce la noi opțiuni de tratament, care să încetinească sau să prevină dezvoltarea cancerului agresiv de prostată. Munca noastră ar putea să pună bazele unor noi teste care să folosească bacteriile pentru a indica cel mai eficient tratament pentru cancerul fiecărui individ în parte“, a menționat cercetătorul.
Echipa a mai remarcat că multe bacterii sunt benefice pentru om și că îndepărtarea bacteriilor dăunătoare fără a elimina protecția oferită de bacteriile bune nu este simplu de realizat.
„A ști când să așteptăm (să vedem evoluția), și când să începem tratamentul este o provocare majoră în cazul persoanelor cu cancer de prostată. Dacă am putea detecta cancerele agresive la timp, i-am putea scuti pe unii dintre pacienți de un tratament inutil, și am putea îmbunătăți dramatic modul în care gestionăm această boală. Se pare că există o legătură clară între aceste bacterii și modul în care se comportă cancerul. Trebuie să înțelegem această relație în detaliu, dar este un pas important către dezvoltarea unui test ieftin și rapid care ar putea ghida deciziile de tratament“, a declarat prof. Daniel Brewer, de la facultatea de medicină Norwich a UEA.
Robert Mills, consultant în urologie la spitalul universitar Norfolk și Norwich, a declarat: „Acest studiu a arătat o posibilă legătură între cancerul de prostată mai agresiv și prezența anumitor bacterii în prostată și în urină. Dacă aceasta este o cauză sau un efect nu este însă clar și pentru asta va trebui să facem cercetări suplimentare“.
Articolul Bacterii asociate cu cancerul agresiv de prostată, descoperite de cercetători britanici apare prima dată în 360medical.ro.