loader image

Primul examen național de dietetician autorizat va fi organizat în luna mai la 5 universități

Cinci universități din România vor organiza în luna mai, în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor din Romania (CDR), primul examen național de dietetician autorizat.

Concursul va fi organizat conform Legii 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician.

Examenul național de dietetician autorizat va fi organizat în 5 centre universitare cu program de studiu de licenţă Nutriție și Dietetică: Cluj, Târgu Mureş, Iaşi, Timişoara şi Suceava.

Examenul se desfăşoară după o metodologie și tematică comune la nivel național, iar bibliografia și subiectele sunt elaborate de către comisia de examen stabilită în fiecare centru teritorial.

“Acest examen naţional reprezintă un moment important în reglementarea profesiei de dietetician și încununează peste zece ani de eforturi comune ale asociaţiilor profesionale de dieteticieni (ADR și AROND), alături de instituţiile de învățământ superior care formează, începând cu anul 2008, specialişti în nutriţie şi dietetică”, a anunțat UMF Cluj, într-un comunicat.

Pentru înscrierea la examenul național de dietetician autorizat, candidații trebuie să dețină diploma de licență în specializarea nutriție și dietetică, eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată în România și să dețină o diplomă de masterat în domeniul nutriției și dieteticii sau să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul specializării.

Promovarea acestui examen reprezintă ultima etapă în vederea obținerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea profesiei de dietetician, care se va elibera ulterior de către Colegiul Dieteticienilor din Romania.

Profesia de nutriționist-dietetician este recunoscută în România de către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii şi cuprinsă în COR la grupa de bază 2265, nivelul 4 de instruire (studii superioare). Conform COR, dieteticienii şi nutriţioniştii evaluează, planifică şi implementează programe pentru a spori impactul benefic al alimentelor şi al nutriției asupra sănătăţii umane.

Programul de studii de licență nutriție și dietetică este inclus în oferta de studii a Facultății de Farmacie a UMF Cluj începând cu anul 2008. UMF Cluj a fost prima universitate din Romania care a propus și a înființat această specializare.

Programul de studiu oferă o formare multidisciplinară și este acreditat ARACIS în limba română, cursurile fiind finalizate cu o diplomă de licență în Nutriție și Dietetică.

 Calendarul examenului

7 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

15 mai – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș

20 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara

21 mai – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

22 mai – Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava

Articolul Primul examen național de dietetician autorizat va fi organizat în luna mai la 5 universități apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top