Supraviețuirea în cancer este influențată de toți pilonii de management dedicați controlului afecțiunilor maligne, respectiv prevenție, depistare precoce, programe de screening, diagnosticul de rutină, tratamentul specific. Conf. univ. dr. Michael Schenker, directorul medical al Centrului de Oncologie Sf. Nectarie Craiova și președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, a prezentat pe larg în cadrul dezbaterii ,,Cancer Survivor 360”, organizată de redacția 360medical.ro, eveniment online din 2021 din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii, măsurile de prevenție a cancerului pulmonar și felul în care poate fi îmbunătățită supraviețuirea în această afecțiune oncologică.
În opinia medicului oncolog craiovean, cea mai importantă modalitate de prevenție prin care se poate scădea incidența cancerului pulmonar este reprezentată de politicile antifumat. Acestea sunt urmate întotdeauna de beneficii considerabile materializate prin reducerea incidenței dar și a mortalității generate generale prin cancer pulmonar.
,,Este adevărat că aceste beneficii urmează la câțiva ani buni după implementarea măsurilor, respectiv antifumat și concret se va reduce numărul semnificativ absolut de cazuri noi de cancer pulmonar epidermoid, precum și raportul dintre sub-tipurile epidermoide și sub-tipurile non-epidermoide, acest sub-tip epidermoid fiind cel care este în mod specific produs de către fumat, de carcinogenele care sunt conținute în fumul de țigară. Prin reducerea semnificativă a incidenței se va reduce bineînțeles și mortalitatea prin cancer pulmonar”, a precizat conf. univ. dr. Michael Schenker.
Potrivit președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, mai pot fi luate în calcul și alte posibilități de prevenție care se adresează eliminări sau reducerii altor factori de risc posibili a fi implicați în patogeneza acestei afecțiuni, în speță reducerea poluării rezultate prin arderea combustibililor fosili, reducerea eliminării în atmosferă a unor vapori poluanți mai ales de genul hidrocarburilor.
,,Oricum, măsurile care iau în considerare prevenția sunt măsuri cu bătaie lungă. Trebuie să ne așteptăm la rezultate de-abia după câțiva ani buni de la de la introducerea acelor măsuri pe care le luăm în considerare”, a subliniat medicul oncolog.
Unul din pilonii centrali ai noului Plan European de Luptă Împotriva Cancerului, lansat în februarie 2021 de către Comisia Europeană, este reducerea consumului de tutun până la 5% până în anul 2040.
De asemenea, Planul European de Luptă Împotriva Cancerului a stabilit modalitățile prin care se va atinge acest obiectiv, constând în aplicarea mult mai fermă a reglementărilor în domeniu și revizuirea reglementărilor existente, pentru a ține pasul cu ritmul apariției de noi modalități de livrare a tutunului și nicotinei către consumatorii europeni.
În România în 2022, peste 25% din locuitori sunt fumători, o medie obținută din cei 35,2% bărbați și 15,8% femei.
Articolul Conf. univ. dr. Michael Schenker, oncolog: Măsurile de prevenție în cancer sunt cu bătaie lungă. Ne așteptăm la rezultate după câțiva ani buni apare prima dată în 360medical.ro.