loader image

Daniel Bran (APMGR): Orice creștere a utilizării medicamentelor generice aduce economii bugetare, cu care putem face altceva

Câteva mii de medicamente, mai ales generice, au fost retrase de pe piața din România în ultimii ani, iar numărul de medicamente nou-lansate este în fiecare an de câteva ori mai mic decât în alte state europene, arată studiile realizate în acest domeniu. Acest lucru afectează accesul pacienților români la medicamente. Specialiștii au dezbătut, în cadrul emsiunii 360MEDICAL, difuzată duminică la B1 TV, cauzele dispariției medicamentele de pe piața românească și soluțiile pentru a stimula accesul la medicamente generice, mai ieftine. “Orice creștere, cu 1-2%, a utilizării medicamentelor generice ar aduce economii bugetare, cu care putem face altceva. Putem aduce mai multe medicamente”, a spus Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), în cadrul emisiunii.

Potrivit specialiștilor, medicamentele generice sunt la fel de eficace și la fel de sigure ca medicamentele originale. Principala diferență este costul cu cercetarea-dezvoltarea pentru aceste medicamente.

“Dacă pentru un medicament inovativ sunt necesare sute de milioane de euro, pentru medicament generic este suficientă o sumă de până la 30 de milioane de euro”, a declarat Daniel Bran.

În România, accesul pacienților la medicamente este afectat de un cumul de factori.

“Avem un buget mic alocat sănătății, pe de altă parte avem o utilizare suboptimală a medicamentelor generice”, a afirmat Daniel Bran.

Astfel, bugetul alocat anual Sănătății este de sub 6% din produsul intern brut (PIB), față de o medie de peste 8% din PIB în UE.

Alți factori care afectează accesul la medicamente sunt politica de preț scăzut practicată în România pentru medicamente și nivelul taxei clawback.

“Politica de preț minim este clar că nu ne ajută, în condițiile în care toate cheltuielile cresc, avem energie cu un cost mai mare. Avem costuri logistice: 80% din substanța activă a medicamentelor este produsă în India și China. Costul unui container a crescut de 3 ori”, a menționat reprezentantul APMGR.

În cazul taxei clawback, aceasta este considerată în continuare o povară pentru companiile din sectorul farmaceutic.

Taxa clawback a fost plafonată în 2020 la trei niveluri maxime: 15% pentru medicamente produse în România, 20% pentru cele generice și 25% pentru medicamentele inovative.

“Medicamentele generice și medicamentele accesibile, care au prețuri până la 50-100 de lei, reprezintă 70% din medicamentele pe care le utilizăm”, a explicat Daniel Bran.

În ultimii ani, de pe piața românească au fost retrase câteva mii de medicamente, în principal generice, arată ultimele studii realizate în acest domeniu.

“La un moment dat, toate aceste costuri depășesc prețul cu care putem pune pe piață acel medicament. Acesta este motivul pentru care 2.500 de medicamente au dispărut din piață”, a completat reprezentantul APMGR.

Din această cauză, și numărul de medicamente nou-lansate pe piață este mult mai redus în România decât în alte state europene.

“În perioada 2017-2019 au fost lansate în România aproximativ 350 de medicamente generice. (…) În Cehia au fost lansate în aceeași perioadă 700 de medicamente generice, în Polonia de 4 ori mai multe, iar în Germania de 6 ori mai multe”, a spus Daniel Bran.

O altă problemă este dezechilibrul între bugetul alocat pentru medicamentele generice și cel pentru medicamente inovative. Astfel, deși ca volum medicamentele generice au o pondere de peste 60% din medicamentele eliberate în România, valoarea lor este de sub 30% din valoarea totală a medicamentelor eliberate.

“Este o discrepanță clară. Orice creștere, cu 1-2%, a utilizării medicamentelor generice ar aduce economii bugetare, cu care putem face altceva. Putem aduce mai multe medicamente”, a mai spus reprezentantul APMGR.

Specialiștii subliniază că stimularea prescrierii și utilizării medicamentelor generice aduce beneficii importante sistemelor de sănătate.

“State cu sisteme puternice de sănătate identifică soluții care să grăbească intrarea pe piață și utilizarea medicamentelor generice tocmai pentru a eficientiza cheltuielile din sistem și a face loc noilor inovații, pentru ca acestea să intre mai repede”, a afirmat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul aceleiași emisiuni.

Puteți urmări înregistrarea integrală a emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro:

Articolul Daniel Bran (APMGR): Orice creștere a utilizării medicamentelor generice aduce economii bugetare, cu care putem face altceva apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top