loader image
Home » Experții solicită măsuri de sănătate publică pentru îmbunătățirea alimentației și reducerea riscului de cancer

Experții solicită măsuri de sănătate publică pentru îmbunătățirea alimentației și reducerea riscului de cancer

Cancerul colorectal cu debut precoce, diagnosticat la persoanele cu vârsta sub 50 de ani, continuă să crească constant în SUA și în alte țări cu venituri mai mari, subliniază un articol al cercetătorilor de la clinica Mayo. Această creștere, împreună cu scăderea cazurilor cu debut târziu datorată, în primul rând, măsurilor de screening, au schimbat vârsta medie de diagnostic de la 72 de ani, la începutul anilor 2000, la 66 de ani.

Asistăm la o creștere semnificativă a numărului de pacienți tineri cu cancer colorectal la clinica Mayo și în întreaga țară.

„Este important să recunoaștem că majoritatea cazurilor nu au o bază ereditară cunoscută și nu au nicio cauză identificabilă. Sunt necesare măsuri de sănătate publică încă din adolescența, pentru a aborda factorii de risc care duc la apariția cancerului colorectal, inclusiv obiceiurile alimentare proaste și inactivitatea fizică“, a declarat dr. Frank Sinicrope, oncolog și gastroenterolog la clinica de oncologie din Minnesota și autor al studiului.

Medicul constată că, în timp ce cauzele specifice ale cancerului colorectal cu debut precoce sunt încă nedeterminate, datele sugerează că regimurile alimentare cu un aport ridicat de carne roșie și carne procesată, cereale rafinate și zahăr procesat, pot modifica compoziția microbiomului intestinal, ducând la inflamații cronice, o rată de obezitate crescută și un risc mai mare de cancer colorectal.

„Dovezile sugerează că un regim alimentar pe bază de legume și fructe și mai multă activitate fizică pot ajuta la promovarea unui microbiom intestinal mai favorabil, care, la rândul său, poate reduce riscul de cancer colorectal”, a subliniat dr. Sinicrope.

Medicul a precizat că sunt în curs de desfășurare cercetări care implică cohorte mari de indivizi și consorții internaționale cu scopul de a identifica expunerile timpurii cele mai relevante în dezvoltarea cancerului colorectal cu debut precoce.

Articolul a fost publicat în New England Journal of Medicine.

Articolul Experții solicită măsuri de sănătate publică pentru îmbunătățirea alimentației și reducerea riscului de cancer apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top