Sari la conținut
Clinica Stomatologica » Ghidul beneficiarului pentru investiții în cabinetele medicilor de familie din PNRR, lansat de Ministerul Sănătății

Ghidul beneficiarului pentru investiții în cabinetele medicilor de familie din PNRR, lansat de Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a lansat ghidul beneficiarului pentru investiții în cabinetele medicilor de familie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin PNRR urmează să fie finanțate lucrări de renovare și de dotare cu echipamente medicale în 3.000 de cabinete din România, cele mai multe situate în medii defavorizate.

Măsura vizează reducerea diferențelor privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri.

Obiectivul investiției este reabilitarea, modernizarea și dotarea a 3.000 de cabinete de asistență medicală primară (medici de familie) sau asocieri de cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, prioritizând cabinetele din mediul rural și din urbanul mic, inclusiv din zone marginalizate.

Dotarea va cuprinde aparatură de laborator de tip ”point of care” și echipamente medicale precum electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice.

Investiția are un buget total de 888,3 milioane lei (180,4 milioane euro) și se va realiza prin 2 segmente.

Primul segment prevede o alocare de 666,2 milioane lei (75% din total) prin care se va finanța o listă preselectată de cabinete obținută prin aplicarea unei matrice de scor în baza de date a medicilor de familie a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru finanțarea a 2.250 de cabinete de medici de familie din regiuni sau localități marginalizate.

Al doilea segment, cu o alocare de 222,1 milioane lei (25% din total), este pentru un apel necompetitiv de proiecte, care se va derula pe baza principiului “primul venit, primul servit”, pentru finanțarea a 750 de cabinete.

Rata de finanțare este de 100%, nefiind necesară o contribuție proprie din partea aplicantului.

Raportul State of Health 2019 realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că persoanele care locuiesc în mediul rural sau în urbanul mic din România, cele din comunități marginalizate și cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală.

În plus, există un nivel redus de integrare între diferitele forme de asistență medicală, iar personalul medical este inegal distribuit între diferite zone ale țării și, respectiv, între mediul rural și cel urban.

Articolul Ghidul beneficiarului pentru investiții în cabinetele medicilor de familie din PNRR, lansat de Ministerul Sănătății apare prima dată în 360medical.ro.