loader image
Home » Medicul cercetător Sylvia Hoișie, care a inventat Polidin, a decedat

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, care a inventat Polidin, a decedat

Medicul cercetător Sylvia Hoișie, care a inventat medicamentul imunomodulator Polidin în anii ’60 ai secolului trecut, a decedat, a anunțat miercuri Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Sylvia Hoișie s-a născut în 24 iunie 1927 la Câmpulung-Moldovenesc și este cunoscută drept “mama” preparatului Polidin, marcă a Institutului Cantacuzino.

Absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specialitatea Igienă, medicul și-a dedicat peste jumătate din viață activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România.

După susținerea examenelor finale, Sylvia Hoișie a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la Institutul Cantacuzino din Iași, înființat în anul 1953, ca o secţie a celui de la Bucureşti.

Aici l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi şi fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri și vaccinuri ce-i poartă numele.

Inspirați din alte țări, precum, Franţa, Germania, Elveţia şi Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene, s-au început cercetările și în România, la Iași și București, pentru fabricarea unui produs asemănător, la care s-au folosit doar ingrediente româneşti.

După 6 ani de muncă, echipa condusă de Sylvia Hoișie a obținut produsul Polidin.

“Mereu distinsă în gesturi și în cuvinte, plăsmuind mesaje frumoase venite din suflet, ne-a etalat maniera etică în care s-a format, a muncit și trăit, valori transmise prin generații de Profesorul Ion Cantacuzino. Prin realizările sale, doamna doctor Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului Cantacuzino”, a transmis institutul, în semn de omagiu.

Cercetătorii din cadrul Institutului „Cantacuzino” au în prezent în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestuia pe piață cât mai curând.

Articolul Medicul cercetător Sylvia Hoișie, care a inventat Polidin, a decedat apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top