loader image

Infecția cu adenovirus, cea mai probabilă cauză a hepatitei severe acute la copii

Infecția cu un tip de adenovirus este cea mai probabilă cauză a hepatitei severe acute la copii, consideră experții din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. 

Hepatita severă acută este o afecțiune cu origine încă neclară, care a fost confirmată la peste 200 de copii în ultimele luni. Ultimele date arată că cel puțin șase copii au murit din cauza afecțiunii.

În SUA au fost deja confirmate 180 de cazuri de hepatită acută severă la copii, iar CDC analizează în prezent dacă este vorba de o creștere a numărului de cazuri față de anii precedenți sau confirmarea acestor cazuri poate fi pusă pe seama capacității îmbunătățite de detectare.

Directorul adjunct pentru voli infecțioase din cadrul CDC, dr. Jay Butler, a precizat că la circa jumătate dintre copiii cu hepatită severă acută a fost diagnosticată și infecție cu un tip de adenovirus, care provoacă de obicei o răceală obișnuită.

“Tot mai multe dovezi arată că adenovirusul are un rol, în special adenovirus-41”, a afirmat dr. Butler, citat de Reuters.

Una dintre teoriile discutate în mediile științifice este că restricțiile impuse în timpul pandemiei de Covid-19 a redus expunerea copiilor la adenovirusuri, iar circulația acestora s-a accentuat după renunțarea la măsurile de distanțare și la purtarea măștii.

Anterior, cazuri de hepatită asociate cu infecția cu adenovirus au fost identificate aproape exclusiv la copii cu imunitate compromisă, însă multe dintre cazurile diagnosticate în ultimele luni nu au fost asociate cu astfel de afecțiuni.

Experții din SUA sunt în legătură constantă cu colegii lor din Europa, mai ales din Marea Britanie, unde 175 de copii au fost diagnosticați cu hepatită severă.

În România, niciun caz de hepatită severă la copii nu a fost confirmat încă oficial, chiar dacă au fost raportate mai multe cazuri suspecte.

Articolul Infecția cu adenovirus, cea mai probabilă cauză a hepatitei severe acute la copii apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top