loader image

Infecția cu SARS-CoV-2, clasificată în categoria bolilor infecțioase cu risc mediu de transmitere

Infecția cu SARS-CoV-2 urmează să fie clasificată în categoria bolilor infecțioase cu risc mediu de transmitere în cazul persoanelor decedate. 

Clasificarea este inclusă într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care urmează să completeze metodologia de încadrare a riscului infecțios pentru persoanele decedate cu boli infecțioase (cuprinsă în ordinul ministrului Sănătății nr. 1.533/2017).

Metodologia stipulează trei categorii de risc de transmitere a bolilor infecțioase: risc înalt, risc mediu și risc minor.

În categoria de risc înalt sunt incluse variola, febrele virale hemoragice (Lassa, Ebola, Marburg etc), febra galbenă, tifosul exantematic, pesta (ciuma) și antraxul.

În cazul acestor boli infecțioase sunt stabilite precauțiuni specifice pentru contactul cu decedații și înmormântare: se interzice îmbălsămarea decedatului, se interzic practicile obișnuite de igienizare, se pulverizează dezinfectant peste persoana decedată, corpul se introduce în doi saci rezistenți de vinil, iar sicriul se închide și se sigilează.

În categoria bolilor infecțoase cu risc mediu sunt incluse în prezent 15 afecțiuni: hepatitele B și C, infecția HIV, encefalopatii spongiforme transmisibile, holera, febra tifoidă și paratifoidă, dizenteria, salmoneloza, tuberculoza pulmonară, difteria, boala meningococică netratată, scarlatina, bruceloza, leptospiroza, infecție cu stafilococ auriu meticilinorezistent (MRSA) și infecția cu enterococi rezistenți la vancomicină.

Infecția cu SARS-CoV-2 urmează să fie a 16-a boală infecțioasă clasificată în categoria cu risc mediu.

În cazul bolilor infecțioase cu rusc mediu sunt prevăzute mai puține precauțiuni specifice, cum ar fi dezinfecția spațiilor în care a stat bolnavul și pulverizarea de dezinfectant peste persoana decedată.

Articolul Infecția cu SARS-CoV-2, clasificată în categoria bolilor infecțioase cu risc mediu de transmitere apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top