loader image

Inteligența artificială poate detecta primele semne ale cancerului pancreatic

Un instrument bazat pe inteligență artificială (AI) poate prezice cu exactitate cine va dezvolta cancer pancreatic pe baza a ceea ce arătau imaginile CT cu ani înainte de a fi diagnosticat cu boala. Descoperirile oamenilor de știință de la Centrul Medical Cedars-Sinai pot ajuta la prevenirea decesului prin detectarea precoce a unuia dintre cele mai dificile tipuri de cancer de tratat.

Adenocarcinomul ductal pancreatic nu este doar cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, dar este și cel mai mortal. Mai puțin de 10% dintre persoanele diagnosticate cu această boală trăiesc mai mult de cinci ani după ce au fost diagnosticate sau după ce au început tratamentul.

Dar studii recente au raportat că diagnosticarea precoce a cancerului poate crește ratele de supraviețuire cu până la 50%. În prezent, nu există o modalitate ușoară de a găsi cancerul pancreatic precoce. Instrumentul de inteligență artificială (AI) dezvoltat de cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai a prezis cu exactitate cine va dezvolta cancer pancreatic.

„Acest instrument a reușit să captureze și să cuantifice semne foarte subtile, timpurii, de adenocarcinom ductal pancreatic în imaginile CT cu ani înainte de apariția bolii. Acestea sunt semne pe care ochiul uman nu le-ar putea discerne niciodată”, a spus prof. dr. Debiao Li, directorul Biomedical Imaging Research Institute, profesor de științe biomedicale și imagistică la Cedars-Sinai și autor principal și corespondent al studiului.

Persoanele cu acest tip de cancer pot prezenta simptome precum dureri abdominale generale sau scădere în greutate inexplicabilă, dar aceste simptome sunt adesea ignorate sau trecute cu vederea ca semne ale cancerului, deoarece sunt comune în multe afecțiuni de sănătate.

„Nu există simptome unice care să poată oferi un diagnostic precoce pentru adenocarcinomul ductal pancreatic”, a afirmat dr. Stephen J. Pandol, directorul Cercetării de bază și translaționale a pancreasului și Director de program al programului de burse de gastroenterologie de la Cedars-Sinai.

„Acest instrument de inteligență artificială poate fi folosit în cele din urmă pentru a detecta boala precoce la persoanele supuse unor CT-uri pentru dureri abdominale sau alte probleme,” a precizat dr. Stephen J. Pandol, potrivit ScienceDaily.com.

Oamenii de știință au studiat înregistrările medicale electronice pentru a identifica persoanele care au fost diagnosticate cu cancer în ultimii 15 ani și care au fost supuse tomografiei cu șase luni până la trei ani înainte de diagnosticare. Aceste imagini CT au fost considerate normale în momentul în care au fost realizate. Echipa a identificat 36 de pacienți care au îndeplinit aceste criterii, cărora li s-au făcut CT-uri în urgență din cauza durerii abdominale.

Instrumentul AI a fost instruit pentru a analiza aceste imagini CT de la persoane cu cancer pancreatic și pentru a le compara cu imaginile CT de la cele 36 de persoane care nu se știau cu cancer. Cercetătorii au raportat că modelul a avut o acuratețe de 86% în identificarea persoanelor care, în cele din urmă, s-ar descoperi că au cancer pancreatic și a celor care nu ar dezvolta cancerul.

Modelul AI a observat variațiile de pe suprafața pancreasului la persoanele cu cancer față de oamenii sănătoși. Aceste diferențe texturale ar putea fi rezultatul modificărilor moleculare care apar în timpul dezvoltării cancerului pancreatic.

„Speranța noastră este că acest instrument ar putea detecta cancerul suficient de devreme pentru a face posibil ca mai mulți oameni să elimine complet tumora prin intervenție chirurgicală”, a declarat dr. Touseef Ahmad Qureshi, om de știință la Cedars-Sinai și primul autor al studiului.

În prezent, cercetătorii colectează date de la mii de pacienți din centrele de asistență medicală din SUA pentru a continua să studieze capacitatea de predicție a instrumentului AI.

Recent, o altă echipă de cercetători europeni au descoperit că prezența a câtorva zeci de tipuri de microbi în probele de scaun este strâns legată de cancerul pancreatic și poate prezice dacă o persoană prezintă un risc crescut de malignitate. Această descoperire ar putea fi un prim pas către dezvoltarea unui test din scaun ce ar putea să identifice cancerul pancreatic.

Articolul Inteligența artificială poate detecta primele semne ale cancerului pancreatic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top