loader image
Home » Ministrul Sănătăţii: Există o opoziţie în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea UPU

Ministrul Sănătăţii: Există o opoziţie în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea UPU

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat marți că există o opoziţie în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea unităților de primiri urgențe (UPU), ceea ce duce la creșterea nesustenabilă a cheltuielilor pentru sănătate. 

Ministrul a participat la Conferinţa “Banul investit în sănătate şi multiplicarea lui în economie: legătura dintre investiţiile în sistem şi speranţa de viaţă sănătoasă activă”, organizat de cursdeguvernare.ro.

“Remarcaţi ce opoziţie există în momentul de faţă, de exemplu, în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe. Se preferă transportarea oamenilor la spital, iar lucrul acesta nu este deloc sustenabil, pentru că duce la creşterea cheltuielilor din sănătate într-un ritm mai mare decât creşte produsul intern brut şi, în mod evident, la un moment dat, lucrurile se blochează”, a spus prof. Rafila.

Ministrul consideră că este nevoie de realizarea unei strategii pentru educarea populaţiei şi a personalului medical şi pentru extinderea serviciilor medicale în ambulatoriu.

“Înainte de pandemie aveam circa 4 milioane de internări pe an, ceea ce e foarte mult. În pandemie am ajuns pe la vreo 2 milioane, pentru că a fost limitat accesul la servicii de sănătate. Din păcate, nu am avut un sistem ambulatoriu care să compenseze”, a precizat prof. Rafila.

“Ne-am trezit şi cu o mortalitate imensă. Diferenţa, în anul 2021, dintre natalitate şi mortalitate a fost aproape de 100.000 de persoane, spor negativ, şi lucrul acesta se datorează şi accesului dificil la servicii medicale”, a completat ministrul.

O altă miză pentru îmbunătățirea sănătății este dezvoltarea serviciilor de prevenție.

“Dezvoltarea unor servicii medicale preventive, adică medicina omului sănătos, evaluarea periodică, care permit depistarea precoce a bolilor, prelungirea duratei vieţii sănătoase, asta ne interesează, asta este de fapt cea mai bună investiţie, pentru că România, faţă de alte ţări, are o foarte mare discrepanţă în ceea ce priveşte durata bolii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Articolul Ministrul Sănătăţii: Există o opoziţie în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea UPU apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top