loader image
Home » Ministrul Sănătății vrea angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță

Ministrul Sănătății vrea angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță

Ministrul Sănătății consideră că este nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță, pentru reducerea presiunii asupra spitalelor și creșterea accesului la servicii medicale. 

Măsura a fost anunțată după o întâlnire între ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și  reprezentanți ai Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, Asociației Serviciilor de Ambulanță din România și membri ai Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii.

În cadrul întâlnirii s-a discutat situația medicinei de urgență din România, cu accent asupra rolului esențial pe care îl au serviciile județene de ambulanță.

“Ținând cont de faptul că peste 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de SABIF/SAJ-uri, ministrul Sănătății a argumentat necesitatea unei schimbări de abordare, fiind nevoie de angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

“În acest fel vor putea fi acordate mai ușor populației servicii medicale de calitate, iar presiunea asupra spitalelor va fi redusă”, mai arată ministerul.

Astfel, Ministerul Sănătății va iniția demersurile necesare pentru completarea ordonanței guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, pentru a flexibiliza procesul de pregătire profesională a personalului medical superior, angajat în SAJ/SABIF, cu o vechime mai mare de 10 ani.

De asemenea, la întâlnire au fost discutate solicitările de natură salarială din partea sindicatelor.

Ministrul a promis că va iniția la nivel guvernamental demersurile necesare pentru revizuirea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanță, prin modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, în sensul corectării salariilor pentru funcțiile de asistent medical, operator-registrator de urgență și a funcțiilor asimilate, stabilirii salariului pentru personal TESA și muncitor, respectiv pentru managerul general și membrii Comitetului director.

În plus, Ministerul Sănătății va evalua posibilitatea stabilirii procentelor de spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanță.

Pentru a îmbunătăți dotarea serviciilor de ambulanță, Ministerul Sănătății va face pașii necesari pentru semnarea contractului subsecvent pentru anul 2022 a achiziției de ambulanțe din contractul-cadru multianual contractat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au prezentat rezultatul unui sondaj realizat în serviciile publice de ambulanță, privind coordonarea serviciilor publice de ambulanță de către departamentul de specialitate al Ministerului Sănătății.

Potrivit rezultatelor sondajului, din cei 7.924 de angajați care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății.

Articolul Ministrul Sănătății vrea angajarea unui mai mare număr de medici de urgență în serviciile de ambulanță apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top