Noi descoperiri privind factorii implicați în progresia aterosclerozei

Progresia aterosclerozei este afectată de o combinație între hipertensiunea arterială și modificarea, în timp, a rigidității peretelui arterial, au descoperit oamenii de știință.

Cercetătorii au studiat modul în care hipertensiunea arterială și modificările apărute în timp în rigiditatea peretelui arterial sunt resimțite de celulele musculare netede vasculare.

Rezultatele studiului, publicate recent în Science Advances, au identificat căi moleculare asociate unor factori mecanici în celule și țesuturi.

Dr. Thomas Iskratsch de la universitatea Queen Mary din Londra, coautor al cercetării, spune că „ateroscleroza este o boală frecventă și severă, care poate duce la atac de cord, angină pectorală și insuficiență cardiacă”.

În prezent nu există un tratament eficient. Factorii de risc comuni sunt hipertensiunea arterială și modificările peretelui arterial asociate îmbătrânirii.

“Pentru a identifica potențiale noi strategii care vizează boala, studiul nostru și-a propus să investigheze rolul combinat al acestor stimuli mecanici, respectiv presiunea și rigiditatea, asupra celulelor musculare netede arteriale”, a afirmat dr. Thomas Iskratsch.

Aceste celule din pereții arterelor sunt implicate în progresia aterosclerozei.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că îngroșarea peretelui arterial conduce la un mediu celular mai delicat, care, odată cu creșterea tensiunii arteriale, stimulează celulele musculare netede să-și schimbe comportamentul și să treacă de la un fenotip contractil la unul „fictiv“.

Acest lucru sensibilizează celulele care continuă să-și remodeleze mediul, făcându-l și mai firav, ceea ce duce la progresia dramatică a bolii.

Cercetătorii au descoperit, că atât presiunea, cât și un mediu celular mai sensibil acționează, prin căi moleculare diferite, asupra aceleiași molecule efectoare.

„Interacțiunea acestor căi mecanice diferite nu a fost cunoscută și a fost surprinzător faptul că această combinație dintre presiune și un mediu sensibilizat a avut un impact așa puternic“, a mai menționat dr. Iskratsch.

În prezent, nu există tratamente eficiente pentru ateroscleroză. Celulele musculare netede vasculare au un rol important în progresia bolii și această schimbare în fenotip reprezintă un factor cheie, au spus specialiștii.

În continuare, următoarele studii vor analiza modul în care aceste descoperiri pot fi valorificate în abordări terapeutice.

Articolul Noi descoperiri privind factorii implicați în progresia aterosclerozei apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top