loader image
Home » Nouă abordare promițătoare în tratamentul cancerului de sân triplu negativ metastatic

Nouă abordare promițătoare în tratamentul cancerului de sân triplu negativ metastatic

Cercetările ar putea oferi o nouă abordare pentru tratarea unei forme agresive de cancer de sân. Un studiu a constatat că vizarea simultană a micromediului imun din ganglionii limfatici și tumori a dus la remisie pe termen lung în cancerul de sân triplu negativ metastatic.

Imunoterapia combinată cu chimioterapia reprezintă opțiunea standard de tratament pentru cancerul de sân triplu negativ (TNBC), dar are doar un răspuns limitat la pacienți. Se crede că unul dintre principalii factori care contribuie la răspunsurile slabe în TNBC este micromediul imunosupresor tumoral.

Cercetările unei echipe de specialiști de la universitatea din Michigan, Statele Unite, ar putea oferi o nouă abordare pentru tratarea cancerului de sân triplu negativ metastatic. Un studiu recent a constatat că țintirea simultană a micromediului imun din ganglionii limfatici și tumori a dus la remisia tumorii pe termen lung la modelele de șoareci cu cancer de sân triplu negativ metastatic.

Mai mult, folosirea de nanoparticule pentru livrarea acestor medicamente imunosupresoare a crescut eficacitatea tratamentului.

Rezultatele au apărut în Science Translational Medicine.

„Nu se acordă suficientă atenție micromediului ganglionilor limfatici, dar este la fel de important ca ganglionii limfatici, care joacă un rol crucial în inițierea progresiei și metastazelor cancerului“, a declarat Duxin Sun, profesor de farmacie și științe farmaceutice la colegiul de farmacie UM.

Echipa de cercetători a căutat strategii noi pentru a controla atât micromediului tumoral cât și micromediul ganglionilor limfatici, în speranța de a îmbunătăți răspunsul la tratament. În baza unei experiențe de 15 ani, cercetătorii au avansat folosirea nanomedicinei pentru a furniza imunomodulatoare (medicamente care determina supresia sistemului imun), acestor micromediuri și a modifica macrofagele, un tip de celule imune albe din sânge care combat agenții patogeni, inclusiv celulele canceroase.

Cercetătorii au tratat modelele de șoareci cu cancer de sân cu o nanoparticulă de albumină, numită Nano-PI, în combinație cu imunoterapii, pentru a remodela micromediul ganglionilor limfatici și al tumorilor. Nano-PI a îmbunătățit livrarea imunomodulatoarelor, la ganglionii limfatici și tumori, și acumularea de medicamente în macrofagele din cele două țesuturi.

„Ce am reușit ne-a frapat. Am folosi această nanoparticulă pentru a furniza medicamente și a controla tumora și ganglionii limfatici, și am obținut remisie pe termen lung și eliminarea metastazelor pulmonare“, a explicat Sun.

Fără Nano-PI medicamentele au funcționat bine, dar rezultatele au fost mediocre, spune Sun. Dar odată ce au folosit nanoparticula, echipa a reușit aproape 200 de zile fără ca tumora să crească înapoi, în comparație cu majoritatea modelelor de șoareci la care tumora a reapărut după 90 de zile.

„Nu este un tratament care să vindece, dar reprezintă un candidat promițător pentru viitoarele studii clinice și ne oferă indicii că am putea obține remisia tumorilor pe termen lung“, a precizat Sun.

În acest studiu, cercetătorii au folosit diferite criterii de proiectare pentru a dezvolta Nano-PI ca să livreze medicamente în macrofagele celor două tipuri de țesuturi. Nano-PI este specifică medicamentelor transportate, specifică celulelor țintă și specifică bolii, mai exact, Nano-PI a reușit să vizeze macrofagele M2, unul dintre factorii imunosupresori majori care trebuie reglați pentru a trata cancerul de sân metastatic. Designul nanoparticulei a arătat potențial în îmbunătățirea eficacității imunoterapiei și obținerea unei remisii complete pe termen lung, care ar putea avea un răspuns clinic mai bun la pacienții cu TNBC.

În general, nanomedicamentele nu au avut până acum un mare succes în tratamentul cancerului, în mare parte din cauza transpunerii clinice slabe de la modelele preclinice la pacienții cu cancer, spune Sun. În acest studiu, echipa sa a găsit o posibilă modalitate de a crește eficacitatea acestei nanotehnologii.

„Constatările noastre sugerează că poate principiile în sine de proiectare a nanomedicamentelor sunt greșite“, a mai spus Sun.

Echipa sa a folosit criterii noi de proiectare a nanoparticulei, pe care au dezvoltat-o specific medicamentelor transportate, pentru a putea depăși problemele unei anumite setări cadru.

„Nu poți avea nanoparticule universale care să îndeplinească sarcini universale. O nanoparticulă nu poate rezolva toate problemele pentru toate medicamentele. Vechiul principiu de design vede nanoparticulele ca fiind universale, și posibil de asta studiile nu reușesc atunci când sunt transpuse de la modele de șoareci la studii umane. Am constatat că trebuie să fie specifică medicamentului, specifică nanotrasnportorului, specifică tipului de celulă. Fiecare nanoparticulă va avea proprietăți proprii și va putea face doar anumite lucruri pentru a obține o eficacitate la pacienți“, a explicat Sun.

Pentru a testa în continuare această nouă teorie și pentru a continua să exploreze eficacitatea vizării simultane a ganglionilor limfatici și a tumorilor, Sun speră că aceste rezultatele obținute vor conduce la un studiu clinic.“Tehnologia este suficient de matură pentru a o putea folosi la dezvoltarea de nanoparticule care să livreze medicamente și a vedea dacă putem replica rezultatele și în studiile clinice, pentru a obține într-adevăr remisie pe termen lung“.

Articolul Nouă abordare promițătoare în tratamentul cancerului de sân triplu negativ metastatic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top