Oamenii de știință au descoperit într-un studiu recent că celulele T de memorie de lungă durată, care luptă împotriva infecțiilor virale, sunt prezente și în cornee contrar cunoștințelor de până acum că acestea nu ar fi prezente într-un ochi sănătos.
Corneea, stratul exterior protector transparent al ochiului care are un rol critic în vedere, produce un răspuns imun delicat și limitat pentru a lupta împotriva infecțiilor fără a deteriora vederea.
Potrivit unui nou studiu al institutului Doherty pentru boli infecțioase și imunitate, publicat marți în Cell Reports, celulele T de memorie de lungă durată, care patrulează prin organism și luptă împotriva infecțiilor virale sunt prezente și în cornee.
Descoperirea schimbă complet cunoștințele actuale conform cărora celulele T nu se găsesc într-o cornee sănătoasă.
Echipa a folosit un microscop multifotonic care oferă imagini intacte ale țesuturilor biologice vii, pentru a studia celulele corneei la șoarecii infectați cu virusul Herpes Simplex.
Oamenii de știință au obținut imagini cu celulele T de memorie de lungă durată produse în ochii șoarecilor pentru a lupta împotriva infecției. Celulele T de memorie au rămas în cornee și după ce virusul a fost eliminat, pentru a îndepărta orice reinfectare ulterioară.
Folosind tehnici de imagistică avansată pentru studierea ochiului, cercetătorii au demonstrat existența celulelor T imune care patrulează corneea și la persoanele sănătoase.
Este pentru prima dată când celulele T de memorie au fost fotografiate mișcându-se în ochiul uman.
Prezența celulelor T în cornee nu a fost luată în considerare până acum, având în vedere că ochii produc doar un răspuns imun umed, pentru a evita inflamația care ar obstrucționa vederea.
Pentru ca oamenii să poată vedea, corneea trebuie să rămână transparentă pentru a permite că lumina focalizată să ajungă la retină prin iris.
Autorul principal al studiului, profesorul Scott Mueller, de la universitatea din Melbourne, șeful laboratorului institutului Doherty, a declarat că aceste descoperiri au implicații importante pentru înțelegerea modului în care ochiul îndepărtează infecțiile periculoase.
„Cunoștințele actuale conform cărora celulele T nu se găsesc în corneea sănătoasă trebuie reconsiderate, deoarece descoperirea noastră arată că celulele T de memorie rezidente în țesuturi intră în cornee și rămân acolo pentru perioade lungi de timp. Constatările noastre vor îmbunătăți cunoștințele despre modul în care putem proteja ochii de infecțiile care provoacă orbire permanentă, cum ar fi virusul Herpes Simplex. Studiul nostru are implicații și asupra înțelegerii afecțiunilor cronice, cum ar fi sindromul de ochi uscat și alergiile oculare frecvente, în care prezența nedorită a celulelor T ar putea provoca apariția bolilor“, a precizat profesorul Mueller.
Articolul O descoperire în premieră atestă existența limfocitelor T în cornee pentru a proteja ochiul de infecții virale apare prima dată în 360medical.ro.