loader image

OMS consideră că variola maimuței reprezintă un risc moderat pentru sănătatea publică

Variola maimuței reprezintă un risc moderat pentru sănătatea publică la nivel mondial, după ce sute de cazuri au fost raportate în țări în care boala nu este prezentă în mod obișnuit, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit organizației, până la 26 mai au fost raportate 257 de cazuri confirmate și 120 de cazuri suspecte de infecție cu virusul “variolei maimuței” în 23 de state membre ale OMS în care virusul nu este endemic. Niciun deces din cauza infecției nu a fost raportat până acum.

“Riscul pentru sănătatea publică poate deveni ridicat dacă virusul reușește să devină un patogen uman și se răspândește la categoriile cu risc ridicat de forme severe de boală precum copiii mici și persoanele cu imunitate suprimată”, a anunțat OMS, într-un comunicat.

Experții organizației consideră că apariția bruscă a mai multor cazuri în câteva țări în care virusul variolei maimuței nu este endemic sugerează o transmitere nedetectată pentru o anumită perioadă și evenimente recente care au amplificat transmiterea.

Pe măsură ce supravegherea în țările neendemice se extinde, OMS se aștepată ca numărul de cazuri raportate să crească.

Cele mai multe cazuri de variola maimuței au fost raportate în ultimele săptămâni în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

Simptomele sunt similare variolei, dar cu forme mai ușoare și mortalitate mai mică. Simptomele includ febră, dureri de cap și erupții cutanate mai întâi pe față, apoi pe restul corpului.

Totuși, experții consideră că boala este relativ puțin contagioasă, iar persoanele infectate se recupează singure în câteva săptămâni, fiind raportate puține cazuri severe.

Infecția cu virusul MPV a fost confirmată pentru prima dată în Europa în 7 mai, în Marea Britanie, la un pacient cu istoric de călătorie în Nigeria.

Articolul OMS consideră că variola maimuței reprezintă un risc moderat pentru sănătatea publică apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top