Planul național de combatere a cancerului va fi depus în Parlament sub formă de inițiativă legislativă. Principalele prevederi

Planul Național de Combatere a Cancerului, lansat în ianuarie de Administrația Prezidențială, va fi depus în viitorul apropiat în Parlament sub formă de inițiativă legislativă și ar putea fi adoptat printr-un “consens larg” între partide, potrivit consilierului prezidențial pentru Sănătate, conf. univ. dr. Diana Păun. 

Planul a fost lansat oficial în 19 ianuarie într-un eveniment care a avut loc la Palatul Cotroceni. Planul vizează încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient.

“Există un larg consens între partidele politice de a susţine acest plan, la care s-a lucrat foarte mult şi pare că toate forţele s-au unit tocmai pentru a lua decizia corectă. Planul a suscitat un viu interes, au existat nenumărate sugestii, recomandări făcute de profesioniştii din domeniu, de pacienţi, ONG-uri, de foşti cercetători”,  a declarat Diana Păun, citată de Agerpres.

“Toate recomandările au fost studiate, analizate şi se regăsesc în forma finală a planului pe care sperăm cât mai repede să o vedem transpusă în această iniţiativă legislativă pe care o aşteptăm cu toţii”, a completat consilierul prezidențial.

PRINCIPALELE PREVEDERI ALE PLANULUI

Grupul de lucru care a elaborat Planul Național de Combatere a Cancerului a stabilit că obiectivul principal al acestuia este realizarea unui traseu bine stabilit și standardizat al pacientului între diversele paliere de îngrijiri, pentru o abordare multidisciplinară și integrată a cancerului.

Pentru ca acest obiectiv să fie atins, experții au stabilit mai multe ținte specifice. Una dintre principalele ținte este crearea unui fond de inovație în sănătate.

“Acest fond este veriga lipsă a sistemului de compensare din România. Fondul poate oferi pacienților acces la cele mai noi terapii, pentru afecțiuni fără alternativă terapeutică modernă și eficientă, după ce acestea au primit aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului și până la includerea în rambursare”, se menționează în document.

În alte țări europene – precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia Spania sau Ungaria -, autoritățile oferă o șansă pacienților să obțină acces timpuriu la medicamentele inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), înainte ca aceste produse să obțină decizia locală de evaluare, pentru introducerea în sistemul de rambursare.

Un alt obiectiv important este crearea unui Registru Național de Cancer funcțional până cel târziu în 2024, realizarea unui traseu standardizat pentru pacient, elaborat de Ministerul Sănătății, în termen de 90 zile de la aprobarea Planului Național de Combatere a Cancerului și introducerea unui termen de 60 zile de la suspiciune până la inițierea tratamentului (perioadă în care se va face bilanțul pacientului, adică stadializare și evaluare status biologic).

Planul mai prevede standardizarea acordării consilierii specifice pacientului oncologic, atât din punct de vedere al unui plan general de alimentație, cât și din punct de vedere psihologic, integrarea centrelor naționale de cancer în rețelele europene.

Alte obiective vizate sunt cuantificarea exactă a celor mai frecvenți factori de risc și favorizanți asociați cu apariția cancerelor, elaborarea unui mod de lucru standardizat al tumor board și al documentației doveditoare și creșterea accesului la serviciile de îngrijiri paliative pentru pacientul oncologic.

Articolul Planul național de combatere a cancerului va fi depus în Parlament sub formă de inițiativă legislativă. Principalele prevederi apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top