loader image
Home » Probleme de sănătate ale nou-născutului, asociate cu utilizarea de analgezice în perioada sarcinii

Probleme de sănătate ale nou-născutului, asociate cu utilizarea de analgezice în perioada sarcinii

Specialiștii cer revizuirea sfaturilor medicale pentru utilizarea analgezicelor în timpul sarcinii după ce un nou studiu a constatat că femeile însărcinate care folosesc analgezice fără rețetă sunt mai predispuse să dea naștere unui copil cu probleme de sănătate.

Recentul studiu, unul dintre cele mai mari de acest gen, a fost condus de universitatea din Aberdeen, Scoția și a fost publicat în BMJ Open.

Studiul a constatat că riscurile pentru naștere prematură, nașterea unui făt mort, deces neonatal, defecte fizice și al alte probleme sunt mai crescute la mamele care iau analgezice în timpul sarcinii, inclusiv paracetamol și ibuprofen, comparativ cu nou-născuții ale căror mame nu au luat medicamente.

Între 30% și 80% dintre femeile din întreaga lume iau analgezice fără rețetă în timpul sarcinii pentru calmarea durerilor, cum ar fi simptome comune ale sarcinii, gripă, febră, afecțiuni inflamatorii sau reumatologice.

Dovezile existente privind siguranța utilizării analgezicelor în timpul sarcinii variază foarte mult, unele medicamente fiind considerate sigure, iar altele nu.

Studiul a analizat date de la peste 151.000 de sarcini de-a lungul a 30 de ani (1985-2015) de la maternitatea Aberdeen și banca neonatală de date.

În baza notelor medicale, cercetătorii au analizat utilizarea fără rețetă a cinci analgezice comune, în mod individual sau în combinație: paracetamol, aspirină, și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum diclofenac, naproxen și ibuprofen.

Per ansamblu, aproape trei din zece femei (29%), au luat analgezice în timpul sarcinii fără să le fi fost prescrise.

Această cifră s-a dublat la 60% în ultimii șapte ani ai perioadei de studiu de 30 de ani, ceea ce sugerează o creștere rapidă.

Având în vedere procentul ridicat, de până la 60%, al femeilor care au raportat utilizarea de analgezice fără rețetă, autorii au exclus condiții medicale preexistente care ar fi putut provoca riscurile crescute observate în acest studiu.

Constatările arată o asociere între creșterea riscurilor pentru sănătatea sarcinii, atunci când mamele au fost expuse la cel puțin unul dintre cele cinci analgezice. Riscurile includ:

  • 64% șanse pentru defecte de tub neural
  • 57% șanse de internare într-o unitate neonatală
  • 56% șanse de moarte neonatală
  • 50% șanse de naștere prematură înainte de 37 săptămâni
  • 48% șanse pentru ca starea bebelușului la naștere, pe baza scorului APGAR, să fie de mai puțin de 7 la cinci minute
  • 33% șanse pentru nașterea unui făt mort
  • 28% șanse pentru ca greutate nou-născutului la naștere să fie sub 2,5 kg
  • 27% șanse de hipospadias, un defect de naștere care afectează penisul fătului

Primul autor al lucrării, dr. Aikaterini Zafeiri de la universitatea din Aberdeen, a declarat că, „având în vedere rezultatele studiului, ușurința accesului la analgezice fără rețetă medicală, în combinație cu disponibilitatea informațiilor greșite sau parțial corecte prin intermediul internetului, ridică probleme de siguranță”.

Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când, în timpul sarcinii, sunt luate decizii de automedicație, fără a se apela la sfatul unui medic, doar în baza unor informații greșite sau doar pe jumătate în cunoștință de cauză.

“Trebuie știut faptul că paracetamolul în combinație cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) este asociat cu un risc mai mare”, a menționat dr. Zafeiri.

Potrivit specialiștilor, femeile însărcinate ar trebui să consulte întotdeauna medicul sau asistentul medical înainte de a lua orice medicament. 

Articolul Probleme de sănătate ale nou-născutului, asociate cu utilizarea de analgezice în perioada sarcinii apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top