loader image
Home » Schimbările climatice, impact negativ asupra somnului

Schimbările climatice, impact negativ asupra somnului

Majoritatea cercetărilor care analizează impactul schimbărilor climatice asupra vieții umane s-au concentrat asupra modului în care evenimentele meteorologice extreme afectează rezultatele economice și societale asupra sănătății la scară largă. Dar schimbările climatice pot avea o influență puternică asupra activităților umane cotidiene fundamentale, inclusiv o serie de rezultate comportamentale, psihologice și fiziologice care sunt esențiale pentru sănătate și bunăstare. Oamenii de știință susțin că raportează acum că schimbările climatice pot avea impact negativ asupra somnului.

Într-un studiu publicat una aceasta în jurnalul One Earth, cercetătorii au scris despre creșterea temperaturii ambientale care are un impact negativ asupra somnului în sensul că ar putea reduce numărul orelor pe care oamenii le petrec dormind.

Oamenii de știință sugerează că până în anul 2099, temperaturile suboptime pot eroda între 50 și 58 de ore de somn de persoană pe an. În plus, au descoperit că efectul temperaturii asupra pierderii somnului este substanțial mai mare în cazul locuitorilor din țările cu venituri mai mici, precum și al adulților în vârstă și al femeilor. Potrivit cercetătorilor, creșterea temperaturii ambientale are un impact negativ asupra somnului în cazul oamenilor de pe tot globul.

„Rezultatele noastre indică faptul că somnul — un proces esențial de restaurare integral pentru sănătatea umană și productivitate – poate fi degradat de temperaturi mai calde”, a declarat Kelton Minor de la Universitatea din Copenhaga primul autor al lucrării.

Se știe de mult că zilele caniculare cresc decesele și spitalizările și scad performanța umană, dar mecanismele biologice și comportamentale care stau la baza acestora nu au fost bine înțelese, conform siteului ScienceDaily.com. Calitatea somnului scade în perioadele cu vreme caldă, arată datele recente din Statele Unite.

„În acest studiu, oferim primele dovezi la scară planetară că temperaturile mai calde decât media erodează somnul uman. Arătăm că această eroziune are loc în primul rând prin faptul că oamenii întârzie să adoarmă și se trezesc mult mai devreme când e vreme caldă”, a precizat Minor.

În cercetarea lor, oamenii de știință americani au folosit date anonime despre somn la nivel global, colectate de la brățările de urmărire a somnului bazate pe accelerometru de la peste 47.000 de adulți din 68 de țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Peste 7 milioane de înregistrări de somn pe noapte au fost analizate în studiu, care a arătat că în nopțile foarte calde (cu temperatura mai mare de 30 de grade Celsius) somnul scade în medie cu 14 minute. Probabilitatea de a dormi mai puțin de șapte ore crește, de asemenea, pe măsură ce temperaturile cresc.

Studiile controlate timpurii din laboratoarele de somn au descoperit că atât oamenii, cât și animalele, dorm mai prost atunci când în cameră este prea cald sau prea rece. Dar această cercetare a fost limitată de modul în care oamenii acționează în lumea reală, modifică temperatura mediului de dormit pentru a fi mai confortabil. În cercetarea actuală, oamenii de știință au descoperit că, în condiții normale de viață, oamenii par să se adapteze mult mai bine la temperaturi exterioare mai reci decât mai calde.

„Temperaturile exterioare mai calde erodează în mod constant somnul, iar cantitatea somnului pierdut crește progresiv pe măsură ce temperaturile devin mai calde”,  e de părere Minor.

O observație importantă din studiu este că oamenii din țările în curs de dezvoltare par să fie mai afectați de aceste schimbări. Este posibil ca prevalența mai mare a aerului condiționat în țările dezvoltate să joace un rol, dar cercetătorii nu au putut identifica motivul, deoarece nu aveau date despre accesul la aer condiționat în rândul subiecților.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că impactul temperaturilor ridicate asupra pierderii somnului este inegal la nivel global, astfel că noi studii ar trebui să ia în considerare în special populațiile mai vulnerabile, cele care locuiesc în regiunile cele mai fierbinți – și cele mai sărace din lume.

În cercetările viitoare, echipa de studiu care fost susținută de Agenția Daneză pentru Învățământ Superior și Știință și de Fondul Independent de Cercetare Danemarca ar dori să colaboreze cu oameni de știință din climatologie la nivel mondial, cercetători în somnologie și furnizori de tehnologie pentru a extinde sfera analizelor globale de somn și comportamentale la alte populații și contexte.

Recent  un sondaj online a reliefat că femeile au șanse de 1,5 ori mai mari decât bărbații să se trezească în somn și să nu se simtă odihnite dimineața. De asemenea, somnolența afectează activitățile zilnice a 81% dintre femei, comparativ cu 74% dintre bărbați.

Articolul Schimbările climatice, impact negativ asupra somnului apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top