loader image

Proiect: Serviciile furnizate de psihologi, decontate mai ușor de către CNAS

Un proiect legislativ urmează să fie depus în Parlament prevede decontarea mai facilă a consultațiilor la psiholog de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Propunerea vine în contextul în care ultimii doi ani pandemia de Covid-19 a avut un impact puternic asupra sănătății mintale a multor persoane.

Inițiativa legislativă a fost anunțată de deputatele Diana Stoica și Oana Murariu.

“Pandemia a scos la iveală, cu brutalitate, tragedia stării de sănătate mintală din România: adolescenți care s-au sinucis. Din păcate, pentru acești tineri și pentru familiile lor nu mai putem face nimic, dar putem să facem tot ce ține de noi pentru a ne asigura să îi protejăm pe cei în viață. Și pe toți cei care au nevoie de ajutor, înainte să fie prea târziu”, a afirmat deputata Diana Stoica, citată de Mediafax.

Inițiatorii propun ca medicii psihologi să aibă posiblitatea de a face contract cu casele județene de asigurări de sănătate pentru adecontarea serviciilor acordate pacienților.

“În momentul de față, traseul este prea complicat. Atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Am discutat și despre finanțare și am identificat câteva soluții. Vom reveni în curând cu un document de politică publică și măsuri concrete legislative”, a menționat deputata.

Inițiativa legislativă va permite decontarea unui anumit număr de ședințe de evaluare și construire a relației terapeutice, fără a mai fi nevoie de o trimitere din partea unui medic specialist.

Proiectul va include posibilitatea de încheiere directă a contractelor de furnizare de servicii de psihologie între casele județene de asigurări de sănătate și cabinetele de psihologie, decontarea unui număr de servicii psihologice persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate (evaluare psihologică, consiliere psihologică, psihoterapie etc), precum și abordarea sănătății mintale prin acțiuni preventive.

Articolul Proiect: Serviciile furnizate de psihologi, decontate mai ușor de către CNAS apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top