Proiectarea spitalelor regionale din Iași și Cluj, cele mai avansate dintre cele trei unități medicale din această categorie, ar trebui finalizată în primăvara anului viitor, potrivit termenilor contractuali. Proiectele au fost subiectul unei întâliniri între ministrului Sănătății și proiectanții celor două spitale.
Spitalele regionale de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova sunt cele mai mari investiții în infrastructura spitalicească din România în următorii ani, iar Ministerul Sănătății consideră că respectarea termenelor contractuale este o prioritate.
“În cadrul întâlnirii organizate la sediul Ministerului Sănătății cu reprezentanții firmelor care au câștigat contractele de proiectare a spitalelor regionale, aceștia au prezentat graficul de activități, astfel încât etapa de proiectare să fie finalizată cel târziu în martie 2023 pentru Spitalul Regional Iași, respectiv mai 2023 pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca”, a precizat ministerul, într-un comunicat.
În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a menționat că echipele de proiectanți au o mare responsabilitate pentru realizarea unor proiecte cu un impact important asupra calității sănătății publice din România.
“Proiectele tehnice trebuie să fie nu doar finalizate la timp, ci calitatea proiectării trebuie să fie la cele mai ridicate standarde de calitate”, susține ministerul.
Ministrul le-a transmis proiectanților că o proiectare de înaltă calitate va ușura mult etapa de construcție propriu-zisă, iar Ministerul Sănătății le asigură întregul sprijin pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale.
PAȘII URMĂTORI
După finalizarea proiectului tehnic, în 2023, urmează licitația pentru construcția spitalelor, iar după desemnarea câștigătorului (cel mai devreme în 2023, dacă nu există întârzieri și contestații) urmează să demareze efectiv execuția lucrărilor, estimată să dureze 4 ani.
Ținând cont de aceste termene, noile spitale vor fi gata cel mai devreme în 2027, adică la 12 ani după demararea efectivă a proiectului.
Spitalul Regional din Iași va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 40 paturi pentru spitalizare de zi și 1.497 locuri de parcare auto, în timp ce spitalul din Cluj va avea 849 de paturi și 1.396 locuri de parcare.
Realizarea spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova are două faze, una de proiectare și una de execuție, proiectarea urmând să fie finalizată în 2023. Construcția celor trei spitale ar trebui finalizată în 2027.
ÎNTÂRZIERI MAJORE
Corina Creţu, fost comisar european și actual europarlamentar, a criticat recent întârzierea proiectului realizării celor trei spitale regionale de la Cluj, Craiova și Iași, subliniind că nicio altă ţară din UE nu are nevoie de atât de mult timp pentru a le realiza.
“Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova. Le-am semnat în 2015 (…), am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a spus Corina Crețu, la Prima TV.
„În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a mai spus europarlamentarul.
Articolul Proiectarea spitalelor regionale din Iași și Cluj, finalizată în primăvara anului viitor apare prima dată în 360medical.ro.