S-a deschis în București cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei

În România un cuplu din patru suferă de infertilitate, conform singurului studiu pe această temă, realizat la nivel național de Asociația de Reproducere Umană din România în anul 2018.  Clinica Genesis Athens  din Grecia a deschis în 2016 o filială în România, iar acum a devenit cea mai mare clinică din țară din punct de vedere al numărului de fertilizări în vitro, după numărul de embriotransferuri realizate, conform ANT. De Ziua Copilului, Clinica Genesis Athens a deschis la București cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei.

Centrul de excelență în infertilitate este locat în Spitalul Metropolitan Monza din Capitală și are o suprafață de 6.500 mp și 8 săli de operație.

,,Acum venim și oferim serviciile complete, pacientele nu trebuie să se ducă în alt loc și apoi să se întoarcă aici. Vor găsi aici absolut tot: de la diferite specialități: chirurgie, laparoscopie, histeroscopie, tot ce e corelat cu infertilitatea, până la serviciile medicale pentru sănătatea femeii”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas, directorul clinicii din București.

În această clinică se vor putea face 1.500 de intervenții lunar și vor fi tratate patologii care țin de infertilitatea femeii, a bărbatului, dar și afectiuni conexe, cum ar fi hematologie, endocrinologie.

,,În 50 la sută din cazuri avem probleme de infertilitate feminină și în 50 la sută din cazuri de infertilitate masculine”, a mărturisit dr. Andreas Vythoulkas.

Dacă în cazul femeilor principalul inamic al fertilității este vârsta, în cazul bărbaților este stresul.

 ,,Am devenit mult mai stresați cu serviciu. Alimentația proastă precum fast food, fumatul, alcoolul, toate aceste lucruri pot contribui la apariția unor probleme legate de spermă”, a spus dr. Andreas Vythoulkas.

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, la lansarea celui mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei au venit 300 de copii și de părinții lor, majoritatea acestor copii venind pe lume grație procedurilor de fertilizare în vitro.

„Nimănui nu ar trebui să i se ia dreptul de a fi părinte. Chiar dacă la noi la clinică vin părinți cu cazuri dificile, care nu mai au nicio speranță să devină părinți, facem tot posibilul pentru ei si reusim, în multe dintre cazuri, să le împlinim dorința să-și țină copiii în brate. Acest lucru este posibil datorită tehnologiei avansate de care dispunem, dar și muncii în echipa pe care o facem împreună, medici și pacienți. Este nevoie de răbdare și perseverență când vine vorba despre infertilitate”, a declarat medicul Andreas Vythoulkas.

Atât directorul clinicii din București, cât și prof. dr. Konstantinos Pantos, directorul clinicii din Atena au transmis un mesaj celor care vor să devină părinți și au probleme de fertilitate că nu trebuie să amâne consultul medical de specialitate.

,,Când deja începeți să avem contacte neprotejate și vreți să obțineți o sarcină și trece un an de zile și nu aveți niciun rezultat să mergeți imediat la un specialist în infertilitate”, a subliniat dr. Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, argumentând că timpul nu este aliatul cuplurilor infertile.

În momentul de față, în România se derulează Subprogramul Național de FIV, care are un buget de 6,430 de milioane de lei pentru 2022, din care este acoperită o singură procedură de FIV per cuplu.

În 19 clinici de FIV din România se derulează acest subprogram, iar din banii de la minister pot fi acoperite nevoile a peste 600 de cupluri anual. Mai există un proiect de act normativ propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse realizat în colaborare cu Ministerul Sănătății care prevede decontarea integrală a procedurilor FIV de către CNAS.

,,Sunt discuții destul de avansate și sperăm ca până la sfârșitul verii să avem ceva concret și aplicabil ca să poată toate cuplurile infertile din România să fie ajutate, fiindcă a avea un copil nu este un moft, nici o fiță. Toți românii trebuie să aibă acces la tratamente să poată să aibă un copil, nu doar oamenii cu o situație financiară bună”, e de părere directorul clinicii din București.

Vezi și [VIDEO] Dr. Andreas Vythoulkas, despre noul proiect privind decontarea procedurilor FIV: ,,Ar rezolva multe lucruri, sper să nu rămână între ministere”

 

Articolul S-a deschis în București cel mai mare centru de excelență în infertilitate din sud-estul Europei apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top