loader image

Schimbările climatice pot crește riscul de noi boli infecțioase

Schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de noi virusuri printre speciile de animale până în 2070, ceea ce va face să crească riscul ca bolile infecțioase emergente să treacă de la animale la oameni, avertizează mai mulți experți americani.

Acest lucru este valabil mai ales pentru Africa și Asia, continente care au fost puncte fierbinți pentru bolile mortale răspândite de la oameni la animale sau invers în ultimele decenii, inclusiv gripa, HIV, Ebola și coronavirus. Cercetătorii americani au folosit un model pentru a examina modul în care peste 3.000 de specii de mamifere ar putea migra și împrăștia virusuri în următorii 50 de ani, dacă planeta Pământ se încălzește cu 2 grade Celsius.

Oamenii de știință și-au publicat concluziile în revista Nature, ocazie cu care au semnalat că răspândirea virusurilor între specii se va întâmpla de peste 4.000 de ori numai printre mamifere. Păsările și animalele marine nu au fost incluse în studiu. Cercetătorii au precizat însă că nu toate virusurile se vor răspândi la oameni sau vor deveni pandemii de amploarea coronavirusului, dar numărul de virusuri între specii crește riscul de răspândire la oameni.

Noul studiu evidențiază două crize globale – schimbările climatice și răspândirea bolilor infecțioase – în timp ce lumea se luptă cum să facă în privința ambelor. Cercetările anterioare au analizat modul în care defrișarea și extincția și comerțul cu animale sălbatice duc la răspândirea bolilor animale-om, dar există mai puține cercetări despre modul în care schimbările climatice ar putea influența acest tip de transmitere a bolii, au spus cercetătorii într-un briefing de presă.

„Nu vorbim foarte mult despre climă în contextul zoonozelor, boli care se pot răspândi de la animale la oameni. Studiul nostru reunește cele mai presante două crize globale pe care le avem”, a afirmat Colin Carlson, profesor de biologie la Universitatea Georgetown, coautorul studiului.

Experții în schimbările climatice și bolile infecțioase au convenit că o planetă care se încălzește, va duce probabil la un risc crescut pentru apariția de noi virusuri, iar studiul recunoaște amenințarea pe care o reprezintă schimbările climatice în ceea ce privește creșterea riscului de boli infecțioase.

„Această contribuție specială este o estimare extrem de conservatoare pentru potențiala răspândire a bolilor infecțioase emergente cauzate de schimbările climatice”, a subliniat Daniel R. Brooks, biolog la Muzeul de Stat al Universității din Nebraska.

Aaron Bernstein, medic pediatru și director interimar al Centrului pentru Climă, Sănătate și Mediul Global de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a precizat că studiul confirmă suspiciunile de lungă durată cu privire la impactul încălzirii asupra apariției bolilor infecțioase.

„De remarcat este faptul că studiul indică faptul că aceste întâlniri s-ar putea să aibă loc deja cu o frecvență mai mare și în locuri aproape de locul în care trăiesc mulți oameni”, a spus Bernstein, potrivit Medicalxpress.com.

Gregory Albery, de la Universitatea Georgetown, crede că apariția bolilor infecțioase determinate de climă probabil se întâmplă deja, prin urmare lumea ar trebui să facă mai mult pentru a învăța și a se pregăti pentru aceasta.

Conform cercetătorilor „națiunile africane și asiatice se confruntă cu cea mai mare amenințare de expunere crescută la virus, ilustrând încă o dată modul în care cei din prima linie a crizei au făcut de foarte multe ori cel mai puțin pentru a crea schimbări climatice”.

 

Articolul Schimbările climatice pot crește riscul de noi boli infecțioase apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top