Dietele vegetariene sunt o alegere sănătoasă atunci când vine vorba de copii, având în vedere că ei se află în plin proces de creștere? La această întrebare a răspuns un studiu, care sugerează că sunt sănătoase, însă a constatat că tinerii vegetarieni pot fi subponderali.
Studiul, derulat pe 9.000 de copii mici, a constatat că cei care urmau diete vegetariene aveau, în medie, greutatea și înălțimea similare cu semenii lor care consumau carne. Au fost, de asemenea, la egalitate în ceea ce privește nivelurile sanguine de fier și vitamina D, mai greu de atins cu o dietă fără carne, pește și, uneori, produse lactate.
Singura problemă a fost că aceea că vegetarienii aveau de două ori mai multe șanse decât ceilalți copii să fie subponderali. Cu toate acestea, marea majoritate — 94% — nu au fost.
Descoperirile, publicate în revista Pediatrics, sunt în acord cu ghidurile existente. Academia de Nutriție și Dietetică e de părere că dietele vegetariene bine planificate sunt potrivite pentru oamenii de toate vârstele, inclusiv pentru copiii mici.
,,Dar, în timp ce astfel de diete sunt considerate sănătoase, relativ puține studii au analizat impactul asupra creșterii și stării nutriționale a copiilor”, a remarcat dr. Jonathon Maguire, cercetătorul principal al noii lucrări.
„Din ce în ce mai mulți părinți aleg diete vegetariene pentru copiii lor și acei părinți, mai mult decât probabil vegetarieni înșiși, sunt în mod obișnuit foarte atenți în a se asigura că cei mici primesc nutrienții de care au nevoie. Acest studiu sugerează că orice ar face acești părinți, funcționează bine”, a spus Maguire, care este și medic pediatru la Spitalul St. Michael’s Unity Health Toronto.
Când dietele vegetariene sunt făcute corect, ele sunt bogate în legume, fructe, cereale bogate în fibre, fasole și adesea produse lactate și ouă. De asemenea, de obicei se evită alimentele procesate bogate în zaharuri adăugate și cu valoare nutritivă scăzută.
În ceea ce privește probabilitatea mai mare de-a fi subponderali copiii vegetarieni, Maguire a spus că acest aspect ar trebui supravegheat de către medicii pediatri. Părinții copiilor subponderali ar putea avea nevoie de ajutor de la un specialist în nutriție pentru a crea o dietă echilibrată.
Pentru unii copii mici care urmează diete vegetariene, conținutul ridicat de fibre poate fi o problemă: alimentele bogate în fibre sunt sățioase, dar adesea destul de scăzute în calorii, a semnalat Amy Reed, dietetician pediatru la Spitalul de Copii din Cincinnati și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
,,Cu dietele fără carne, anumiți nutrienți ar putea fi mai greu de obținut în cantitățile potrivite – inclusiv zinc, vitamina B12, proteine și calciu. Dar depinde de ce alimente mănâncă copiii”, a declarat Reed, potrivit MedicineNet.com.
Dacă copiii consumă ouă și produse lactate, nu sunt motive de îngrijorare. În plus, copiii pot obține acei nutrienți din alimente vegetale, cum ar fi fasolea, nucile și alimentele fortificate, cerealele și drojdiile nutritive.
„Este important să ai o minte deschisă. Dietele vegetariene pot fi sănătoase la orice vârstă”, a afirmat Amy Reed.
Rezultatele studiului se bazează pe 8.907 copii canadieni care aveau, în medie, 2 ani la începutul cercetării și care au fost urmăriți în medie trei ani. La începutul studiului, 248 de copii erau vegetarieni.
În general, cercetătorii au descoperit că micuții care urmau o dietă fără carne au avut dezvoltare similară în ceea ce privește creșterea, greutatea și nivelurile sanguine de fier, vitamina D și colesterol cu copiii care consumau carne. Singura diferență a fost în riscul de a fi subponderali: aproximativ 6% dintre copiii vegetarieni erau subponderali, față de aproximativ 3% dintre copiii care mănâncă carne.
Marea majoritate a copiilor care urmau diete fără carne au fost vegetarieni, nu vegani (fără toate produsele de origine animală, inclusiv lactate și ouă). Iar copiii vegetarieni consumau aproximativ la fel de mult lapte de vacă ca și copiii nevegetarieni – cu puțin peste o cană pe zi.
Reed a observat că, în general, copiii sunt adesea „fixați” pe un număr mic de alimente între 2 și 5 ani.„Mulți copii de această vârstă sunt vegetarieni auto-impuși și nu mănâncă carne. Copiii mici pot găsi carnea dificil de mestecat și înghițit și ar putea prefera surse de proteine precum fasolea”, a subliniat Reed.
În opinia dieteticienei este important ca părinții și copiii să mănânce deopotrivă multe alimente vegetale.
Articolul STUDIU: Dietele vegetariene sunt sănătoase pentru copii apare prima dată în 360medical.ro.