loader image
Home » Noi explicații privind mutațiile și metastazele osoase în sarcomul Ewing

Noi explicații privind mutațiile și metastazele osoase în sarcomul Ewing

Studiind sarcomul Ewing, un tip rar de cancer pediatric, o echipă de la Centrul Medical al Universității Georgetown, din Statele Unite, a descoperit o cale biologică care este activată atunci când țesutul este privat de oxigen din cauza creșterii rapide a tumorii.

Folosind șoareci cu grefe de țesut uman cu sarcom Ewing, cercetătorii au observat că activarea acestei căi le-a permis celulelor canceroase să facă modificări genetice, să producă metastaze osoase și să prospere chiar și atunci când au fost expuse la chimioterapie.

Calea identificată de oamenii de știință implică un receptor de pe suprafața unei celule canceroase, numit Y5R, care joacă un rol cheie în medierea efectelor privării de oxigen.

Când receptorul a fost blocat sau oprit, mutațiile genetice au fost limitate, ceea ce a inhibat dezvoltarea metastazelor.

Cercetarea a fost publicată pe 28 aprilie, în Nature Communications.

În fiecare an, în jur de 200 de copii și adulți tineri din Statele Unite sunt diagnosticați cu o tumoră Ewing. Aproape jumătate din diagnosticele de sarcom Ewing sunt la persoane cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani.

Dacă tumora s-a răspândit în zone îndepărtate în momentul diagnosticului, rata de supraviețuire de 5 ani este de 38%, iar dacă s-a răspândit la oase, supraviețuirea scade la 8 – 14%.

„În timp ce rolul unor mutații genetice rapide în stimularea creșterii cancerului este bine cunoscut, mecanismele care inițiază aceste mutații nu sunt bine înțelese și strategiile de prevenire a acestora lipsesc. Descoperirea implicării Y5R în inițierea unor astfel de mutații genetice este importantă, deoarece ne oferă o țintă pe care o putem viza și bloca, încercând să evităm evoluția genomului cancerului și progresia tumorilor metastatice care sunt rezistente la chimioterapie“, a declarat Joanna Kitlinska, profesor asociat în departamentul de biochimie și biologie moleculară și celulară de la Georgetown, și autor corespondent al studiului.

Standardul actual de îngrijire pentru sarcomul Ewing implică chimioterapie pentru uciderea celulelor, ceea ce poate afecta toate celulele din organism și produce efecte secundare.

Nu există tratamente țintite pentru mutațiile genetice în managementul sarcomului Ewing, care ar putea face tratamentele mai puțin toxice, și în special, lipsesc tratamente adecvate pentru pacienții cu metastaze.

În prezent, există o serie de medicamente disponibile care vizează receptorul Y5R, acesta fiind implicat în reglarea aportului alimentar și tulburări psihiatrice.

Mai multe medicamente care vizează Y5R au fost utilizate cu succes în studiile preclinice, iar unul dintre ele a fost utilizat în studiile umane pentru obezitate.

Cele mai multe dintre aceste medicamente sunt concepute pentru a bloca funcțiile din creier care inhibă aportul alimentar.

Potrivit cercetătorilor, principala provocare va fi aceea de a proiecta medicamente care să țintească Y5R fără a traversa bariera hemato-encefalică, întrucât astfel de efecte nu sunt de dorit la pacienții cu cancer.

„Vom continua cu experimentele pe șoareci pentru a încerca să identificăm mecanismele care declanșează răspândirea sarcomului Ewing la oase. Constatările ar putea fi relevante și în alte tipuri de cancer cunoscute că au un nivel ridicat al expresie Y5R, inclusiv în neuroblastom, un alt cancer pediatric, precum și în tumori maligne frecvente la vârsta adultă, cum ar fi cancerele de sân, prostată și ficat“, a mai menționat cercetătoarea de la Georgetown.

Articolul Noi explicații privind mutațiile și metastazele osoase în sarcomul Ewing apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top